16.04.2021, 08:56

На межі виживання: Найстрашніші епідемії та пандемії в історії людства

Иллюстративное фото / Открытый источник

Інфекційні хвороби завжди були супутниками нашої цивілізації. Протягом історії людства заразні хвороби не раз проходили смертельною косою по всьому світу. 2020 рік приніс нам пандемію, якої давно не бачила планета. Однак людство знає смертоносні епідемії і пандемії, які доводять, що на нинішній стадії COVID-19 поки не такий страшний, чим може здатися на перший погляд.

Людство вже й раніше страждало від смертельних вірусів. Навіть у наш час спалахи хвороб відбуваються майже постійно. Час Пік розповість про деякі з найбільш смертоносних пандемій за всю історію.

Коронавірусній інфекції нового типу СOVID-19 дуже далеко до тих смертоносних пандемій, які в минулому забирали мільйони людських життів. Іноді пандемії ставили на межу виживання всю популяцію людей на планеті. 

Тривалість деяких таких пандемій становила всього кілька років, іноді вони розтягувалися на століття, деякі - тривають досі.

смертоносные эпидемии и пандемии

Великі епідемії XVII століття

Це були спалахи бубонної чуми, що відбулися в різних частинах Європи, що забрали життя 3 млн осіб. Найбільшою з них була "Велика лондонська чума" (1665-1666 рр.), що стала останньою великою епідемією чуми в країні.

Велика лондонська чума - масовий спалах бубонної чуми в Англії, під час якої померло приблизно 100 тисяч осіб, 20% населення Лондона. Бубонна чума - це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія чумна паличка, її переносником були блохи та воші.

Тоді влада, як і зараз під час спалаху пандемії COVID-19, вводила загальний карантин, люди скуповували продукти і сиділи вдома, підприємства закривалися і банкрутували.

Великая лондонская чума

Чума Антоніна

Чума Антоніна - пандемія інфекційної хвороби, також відома як Чума Галена, була принесена в Римську імперію військами, що поверталися з походів на Близький Схід.

Вважається однією з перших пандемій в Західній історії. Чума Антоніна охопила Римську імперію в середині II століття, забравши життя майже 5 млн людей в період розквіту цієї цивілізації.  Хвороба призвела до смерті приблизно третини населення в деяких районах і спустошила римську армію.

Чума Антоніна - пандемія невідомої інфекційної хвороби, вчені точно не знають, яка хвороба викликала цю першу пандемію в історії людства. Підозрюють чуму, натуральну віспу, кір, але справжня причина залишається достовірно невизначеною.

Чума Антонина

Третя пандемія

Третя пандемія - широкомасштабна пандемія бубонної чуми, що зародилася у 1855 році в провінції Юньнань на південному сході Китаю. Бубонна і легенева чума за кілька десятиліть поширилася на всі населені континенти. Тільки у Китаї та Індії загальне число померлих склало більше 12 млн осіб.

пандемия бубонной чумы

ВІЛ / СНІД

Вірус поступово руйнує імунну систему, знижується опірність організму до інфекцій. У певний момент опірність організму стає настільки низькою, що у людини можуть розвинутися такі інфекційні хвороби, якими інші люди практично не хворіють або хворіють вкрай рідко.

Про СНІД говорять в тому випадку, коли у людини, зараженої ВІЛ, з'являються інфекційні захворювання, обумовлені неефективною роботою імунної системи, зруйнованої вірусом. СНІД - це остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції.

Звідки взявся вірус? Однозначної відповіді на це питання, на жаль, немає. Існують тільки гіпотези. Кожна з них має своє обґрунтування, але в науковому світі всі вони продовжують залишатися лише припущеннями.

Найперша гіпотеза походження ВІЛ пов'язана з мавпами. Багато вчених вважають батьківщиною СНІДу Центральну і Західну Африку, він виник у приматів на початку XX століття. Поширення почалося в Республіці Конго у 1981 році і до цих пір продовжує вражати мільйони людей.

СНІД вбив майже 35 млн людей у всьому світі, і в даний час, за оцінками ВООЗ, інфіковано близько 37,9 млн осіб.

ВИЧ / СПИД

Чума Юстиніана

Перша в історії зареєстрована пандемія чуми, що виникла під час правління візантійського імператора Юстиніана I і охопила майже всю територію цивілізованого світу того часу. У вигляді окремих спалахів і епідемій проявлялася протягом двох століть - з 541 року до середини VIII століття.

Це одна з найбільших пандемій у світовій історії і перша в історії людства достовірна пандемія взагалі серед інфекційних хвороб.

Пандемія почалася у 541 році в Східній Римській імперії за часів правління імператора Юстиніана I. Імператор згідно літопису перехворів чумою в 543 р. і видужав.

Ця чума прибула з щурами, зараженими бубонною чумою, яких привезли торгові судна, які прибули з Євразії. За оцінками, від чуми Юстиніана загинуло близько 50 млн осіб.

Чума Юстиниана

Іспанський грип

Іспанський грип або "іспанка" був, скоріш за все, наймасовішою пандемією грипу за всю історію людства як за кількістю тих, що заразилися, так і за кількістю померлих.

Епідемія тривала з січня 1918 р. по 1920 р. у всьому світі іспанкою було заражено не менше 550 млн осіб.

Грип було названо так тому, що за часів Першої світової війни практично всі країни піддали цензурі інформацію про вірус, крім Іспанії, де її населення було чітко проінформовано про те, що сталося.

"Іспанка" була викликана вірусом грипу H1N1 і заразила 27% населення світу, убивши приблизно 50 млн осіб в період з 1918 по 1920 рр.

Испанский грипп Испанский грипп Испанский грипп

Віспа

Згідно з літописами, перші епідемії віспи було зафіксовано в Азії в період з IV по VIII століття нашої ери. Відсутність знань про хворобу призвело до плачевних наслідків: населення Китаю та Кореї зменшилося на чверть, Японії на 40%.

У XVII-XVIII століттях смертність від віспи в Європі та Росії становила до 1,5 млн осіб на рік. Кількість тих, що одужали, але залишилися інвалідами доходила до 20 млн.

Пандемія віспи вважається другою за величиною пандемією людства. Іспанці принесли віспу з собою, коли прибули на американський континент і вона швидко поширилася від Мексики до іншої частини нинішньої Латинської Америки.

Не будучи відомою на континенті, віспа вбила приблизно 90% корінного населення Америки і сильно вплинула на падіння імперії ацтеків та подальшу колоніальну епоху.

У 1928 році через вакцинації натуральна віспа перестала загрожувати людству. Тим не менш, до цього в XX столітті вона встигла знищити до 400 млн осіб. Поки віспа вважається ліквідованою.

Оспа Оспа Оспа

Чорна чума

Це була найбільш смертоносна пандемія в історії людства, в результаті якої загинула третина населення Європи

Чорна смерть - друга в історії пандемія чуми, пік якої припав на 1346-1353 рр., а повторні спалахи тривали аж до XIX століття. Жертвами хвороби стали десятки мільйонів людей: за різними оцінками, від хвороби загинуло від 30 до 60% населення Європи.

Вважається, що вона почалася в Середній Азії і торговці Шовкового шляху привезли чуму із зараженими щурами на своїх кораблях.

Чорна чума завдала настільки серйозної шкоди, що континенту знадобилося 200 років, щоб повністю оговтатися від удару.

Чорна смерть залишила колосальний слід в історії Європи, наклавши відбиток на економіку, психологію, культуру і навіть генетичний склад населення.

Черная чума Черная чума Черная чума

Читайте також: Цікаве "з життя" грошей: Що означають назви деяких валют

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк