25.04.2021, 22:11

Страсний тиждень 2021: традиції і суворі заборони по днях

Марина Началова | Всі новини автора
страстная неделя

Страсний тиждень, або Страсна седмиця для християн - час найсуворішого посту і покаяння, а також підготовки до головного свята року - Світлого Христового Воскресіння.

У Страсний тиждень церква згадує події останніх днів земного життя Ісуса Христа - Таємну Вечерю, віддання на суд, смерть на хресті та поховання, повідомляє Час Пік.

В 2021 році Страсний тиждень триває з 26 квітня по 1 травня, а 2 травня відзначається Великдень. Кожен день Страсної седмиці має свої традиції і заборони.

У Великий понеділок церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, проданого братами в рабство до Єгипту, як прообраз страждаючого Ісуса, а також євангельський переказ про прокляття Христом безплідної смоковниці як символу душі, яка не приносить духовних плодів - віри, молитви, добрих справ і покаяння. У понеділок напередодні Великодня зазвичай було прийнято робити генеральне прибирання дому і двору.

У Великий вівторок згадують викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, розказані ним в Єрусалимському храмі: про Страшний суд, про данину кесареві, про воскресіння мертвих, про смерть світу, про десять дів і таланти.

Великий вівторок у наших предків, як правило, був присвячений пранню і підготовці вбрання для Великодньої служби. У великодньому одязі обов'язково повинні були бути присутніми різноманітні відтінки червоного, пурпурного, помаранчевого кольорів, оскільки червоний колір вважається символом Великодня.

У Велику середу згадують зраду Іуди Іскаріота, який за 30 срібняків видав Ісуса фарисеям. Також згадується грішниця, яка омила і помазала миром ноги Христа, тим самим підготувавши його до поховання.

У середу наші предки закінчували всі господарські справи, а також готувалися до виготовлення крашанок: яйця ретельно мили і витирали насухо, готували барвники, посуд та інші необхідні інструменти.

У Чистий четвер згадується Таємна вечеря, обмивання Ісусом ніг своїм учням, молитва Христа в Гефсиманському саду і зрада Іуди.

Це останній день Страсного тижня, коли можна прибирати будинок. У Чистий четвер потрібно завершити всі домашні турботи: не можна залишати на Страсну п'ятницю невимитий посуд і замочену білизну. За повір'ям, Чистий четвер не можна зустрічати в брудному домі, інакше весь рік будуть сварки в родині. Вважається, що в Чистий четвер обов'язково потрібно помитися, бажано до сходу сонця, щоб змити з себе хвороби, гріхи і неприємності. У цей день господині пекли паски і фарбували яйця.

У Страсну п'ятницю Церква згадує суд, розп'яття і смерть Ісуса. Це найскорботніший день для християн, віруючі присвячують його молитві і покаянню і тримають строгий піст, тобто нічого не їдять, поки в храмі не винесуть плащаницю з вівтаря.

За традицією, в Страсну п'ятницю забороняються всі розважальні заходи, наші предки намагалися навіть не розмовляти голосно в цей день. Також не можна займатися рукоділлям і роботою по дому, колоти дрова і різати що-небудь. За повір'ям, у Страсну п'ятницю не можна стригтися, заплітати волосся і фарбувати його, щоб не втратити здоров'я.

У Велику суботу згадують про поховання Ісуса і про те, як він зійшов у пекло і визволив звідти душі старозавітних праведників. Пізно ввечері в суботу у храмах починається всеношна великодня служба, під час якої прийнято освячувати великодній кошик: в нього кладуть скоромні, тобто не пісні продукти, і обов'язково паски і фарбовані яйця.

Вважається, що в Страсну суботу не можна веселитися, лаятися, голосно розмовляти і давати гроші в борг.

Читайте ще: Шукайте в гаманцях: цінні 10 копійок України, які можна продати за пристойні гроші

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк