08.05.2021, 14:38

Радониця: як прийнято проводити поминальний день, і що строго заборонено робити на кладовищі

Радоница

Радониця, або Батьківський день – день особливого поминання покійних. Радоницю традиційно відзначають на дев'ятий день після Великодня. У 2021 році день Радониці – 11 травня. У цей день слід дотримуватися певних традицій та суворих заборон.

Радониця - день першого після Великодня загальноцерковного поминання покійних в народній традиції східних слов'ян. У народі цей день також називають Проводами та Гробками, в залежності від регіону України, повідомляє Час Пік.

У церковних календарях Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня, проводи - на другу неділю після свята або на понеділок (9-10 травня), а Червона Гірка - на неділю (9 травня).

Починаючи з Радониці в храмах відновлюється здійснення панахид (поминальних служб), яких не було в дні Страсної і світлої седмиць.

Назва поминального дня Радоница походить від слова "радість". Вважається, що в цей день не можна сумувати за покійними. У Радоницю необхідно вірити і зберігати надію на вічне життя та воскресіння душі в іншому вигляді. Цей день вважається Великоднем для покійних.

Радоница

Традиції Радониці

У Батьківський день вранці багато віруючих традиційно йдуть на службу до церкви, щоб помолитися за померлих рідних та близьких людей, а також поставити на пам'ять про них свічку.

Після храму слід обов'язково відвідати могили покійних. На могили зазвичай приносять паски і великодні яйця, а також інші святкові страви. Трапезу на кладовищі влаштовувати не варто, їжу, яку принесли для покійних, краще віддати нужденним. Вдома з близькими можна влаштувати скромний обід.

Могили, де покояться рідні та близькі, слід привести в порядок. Зазвичай це роблять напередодні, але не заборонено прибирати і в цей день.

Біля могили можна залишити квіти (бажано живі) і потрібно запалити свічку в лампадці.

Радоница

Що не можна робити на Радоницю

У цей день категорично заборонено сперечатися, сваритися та лихословити. Краще згадувати покійних добрим словом і проводити час в молитві.

У Батьківський день не можна займатися важкою фізичною працею, зокрема, працювати на дачі. Замість цього варто навести порядок на могилах.

Влаштовувати застілля, пити алкоголь та курити на кладовищі не можна. Залишати алкоголь, сигарети та їжу на могилах не варто - до церковної традиції поминання покійних це не має ніякого відношення.

Останні кілька років в Україні екологи, міська влада, священнослужителі та активісти просять людей відмовитися від квітів із пластику. Штучні букети завдають величезної шкоди природі і небезпечні для людини. Купуючи штучні квіти, ми, по суті, купуємо сміття, яке згодом завдає шкоди природі, виділяючи токсичні речовини, забруднюючи грунт, повітря та грунтові води. Щорічно після свят на звалище вивозять тонни пластикових квітів. Термін їх розкладання - від 100 до 500 років!

Радоница

Народні прикмети

Заморозки в ніч на Радоницю - урожай буде мізерним.

Вранці небо червоне - чекай вітру та дощу.

Граків багато - літо видасться теплим і сонячним.

Якщо на Радоницю припадає молодик - до хорошого врожаю.

День дощовий - до добрих вістей.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк