10.05.2021, 20:49

Фахівці вивчають лист з пляшки, який могла кинути в океан пасажирка "Титаніка"

Марина Началова | Всі новини автора
титаник

У Канаді багатопрофільна команда вчених вивчає лист, автором якого могла бути 13-річна пасажирка "Титаніка". Лист було написано за день до катастрофи і викинуто в океан у пляшці.

Запечатана пляшка з листом була знайдена канадською сім'єю навесні 2017 року на одному з пляжів в затоці Фанді, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Текст листа був таким: "Я кидаю цю пляшку в море посеред Атлантики. Ми повинні прибути в Нью-Йорк через кілька днів. Якщо хто-небудь її знайде, повідомте про це родині Лефеврів у Льєвен".

Лист датований 13 квітня 1912 року й підписаний Матільдою Лефевр. Серед пасажирів третього класу "Титаніка" дійсно була пасажирка з таким ім'ям - 13-річна дівчинка з французької комуни Льєвен подорожувала в Нью-Йорк разом зі своєю матір'ю і трьома братами і сестрами. У Нью-Йорку на них чекав батько сімейства, який покинув Францію в 1910 році з чотирма іншими дітьми, щоб пошукати щастя в Америці.

Але возз'єднатися сім'ї не судилося: Матильда разом з родичами загинула в ніч з 14 на 15 квітня 1912 року, коли "Титанік" затонув посеред Атлантики.

Сім'я, що виявила лист і пляшку в 2017 році, звернулася в Квебекський університет. Історик Максим Гойє зібрав багатопрофільну команду, щоб детально вивчити знахідку.

"Пляшка може бути першим артефактом "Титаніка", знайденим на американському узбережжі", - говорить професор Гойє.

Вчені в лабораторії проводять радіовуглецеве датування паперу і пробки, аналізують склад чорнил, скла, паперу та воску, яким запечатана пробка. Також вивчаються океанські течії і вітри, які могли вплинути на траєкторію руху пляшки в Північній Атлантиці. Дослідження ще тривають, але за попереднім висновком вчених, лист міг бути дійсно викинутий з "Титаніка" за день до його загибелі.

Читайте ще: "Сонце стало тьмяним, як місяць": Історик розповів про найважчий рік в історії людства

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: