09.05.2021, 23:00

"Сонце стало тьмяним, як місяць": Історик розповів про найважчий рік в історії людства

Марина Началова | Всі новини автора

Населення Землі за свою історію не раз переживало важкі періоди. Зараз багато хто називає одним з найтяжчих 2020 рік, на який припав початок пандемії коронавірусу, але варто визнати: в порівнянні з тим, що довелося переживати нашим предкам, минулий рік був неймовірно легким.

Професор з Гарвардського університету, історик Майкл Маккормік стверджує, що найгіршим роком для життя був 536 рік нашої ери, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Рік був жахливим через катастрофічні виверження вулканів, попіл від яких затьмарив сонце, і поширення чуми. 536 рік ознаменував початок найхолоднішого десятиліття за тисячі років. Людство вступило у століття економічної розрухи.

Маккормік разом з гляціології Полом Майевскі з Інституту зміни клімату Університету штату Мен в результаті дослідження відкладень у стародавньому швейцарському льодовику встановили, що на початку 536 року сталося потужние виверження вулкану в Ісландії. Попіл, викинутий вулканом, ймовірно, став причиною туману, через який Європа, Близький Схід і частина Азії на 18 місяців занурилися в напівтемряву.

Як писав візантійський історик Прокопій, "сонце світило тьмяно, як місяць, протягом усього року". Він також розповів, що здавалося, ніби постійно відбувається сонячне затемнення.

Кассіодор, римський політик того часу, писав, що сонце мало "блакитний" колір, місяць не мав блиску і "пори року, здається, перемішалися разом". Що ще страшніше, він описав: "Ми дивуємося тому, що в полудень не бачимо тіні наших тіл".

В результаті почалося найхолодніше десятиліття за 2300 років. Літні температури впали на 1,5-2,5 градуса Цельсія, в Китаї влітку випав сніг. Катастрофічний неврожай призвів до голоду по всьому світу.

Ситуацію в 541 році погіршила бубонна чума, яка викосила майже половину населення східної Римської імперії і прискорила її остаточний крах, стверджує Маккормік.

Крім того, в 540 і 547 роках відбулися ще два потужних виверження вулканів.

Глибока економічна криза в Європі тривала ціле століття. По раптовому сплеску вмісту свинцю в тих же льодовиках вчені зрозуміли, що приблизно в 640 році люди почали виплавляти срібло зі свинцевої руди. З усієї видимості, це і стало поштовхом до виходу з вікової кризи.

Дивіться ще: З'явилося відео, як китайська ракета Long March 5B падає на Землю

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: