17.05.2021, 22:28

"Український Стоунхендж": Археологи розкопали на Дніпропетровщині таємничу споруду, яка старша за єгипетські піраміди

Марина Началова | Всі новини автора

На Дніпропетровщині у селі Новоолександрівка археологи розкопали величезний стародавній курган, під яким тисячі років ховався "брат" британського Стоунхенджу.

В.о. начальника Служби автомобільних доріг Дніпропетровської області Олександр Коломійцев виклав у Фейсбуці фото з розкопок, передає Час Пік.

За його словами, знахідка була виявлена при будівництві дороги Н-31. Під насипом землі археологи Дніпровської археологічної експедиції на чолі з Дмитром Тесленко розкопали кромлех - тип археологічної пам'ятки, що представляє собою валуни або кам'яні брили, розташовані у вигляді кола або еліпса. Найвідоміший кромлех - Стоунхендж в Англії.

У кургані також знайшли давні поховання, від епохи бронзи, скіфів і до середньовіччя.

Як зазначив Коломійцев, поховання, що на фото, датується понад 5 тисячами років, і саме тут ховали своїх померлих індоарійські племена.

Коломійцев повідомив, що розмір кургану - вражаючий, дуже великий обсяг землі і праці було витрачено на його будівництво. Чиновник припустив, що той, кого поховали і огородили кромлехом, був дуже шанований в суспільстві - тільки так можна пояснити монументальність такого величної споруди.

"Самі плити - тонна вагою, різалися вручну. А вік плит на 500 років старше єгипетських пірамід. Вирізані вручну і щільно підігнані одна до одної", - повідомив Коломійцев.

​​​​​​​ ​​​​​​​

Читайте ще: "Сонце стало тьмяним, як місяць": Історик розповів про найважчий рік в історії людства

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк