24.05.2021, 09:55

"Вся фішка у врожаї!": Хочете отримати гарний врожай та здивувати друзів - садіть помідофель

помидофель

З приходом весни турбот помітно додалося, особливо у тієї частини населення, яка має город або сад. Городники не просто намагаються зібрати відмінний урожай, але й не проти здивувати чимось своїх близьких та друзів. Якщо так, то пора садити помідофель!

Незвичайне слово "помідофель" мало кому знайоме. На перший погляд воно воно може здатися результатом пустощів малюка, який тільки вчиться говорити. Однак це зовсім не так, повідомляє Час Пік.

Нове слово придумала зовсім не дитина, а дорослі розумні люди. Перш ніж з'явилося нове слово, що складається з частин назв двох овочів, вчені успішно об'єднали дві рослини, схрестивши кущ томата та корінь картоплі.

Найголовніше досягнення було в тому, що отримана рослина не просто зрослася, а змогла добре розвинутися і дати врожай. На кущі помідофеля дозріли помідори, а на його коренях – картоплини.

помидофель

Так що ж це за дивина - помідофель? Ботаніки від науки скажуть більш грамотно, що помідофель - це напівпомідор та напівкартофель.

Ще в 30-і роки минулого століття пенсіонер Н.В. Брусенцов задався ідеєю об'єднати в одну рослину два овоча і здивував відвідувачів ВДНГ СРСР небаченою раніше рослиною. Будучи завзятим овочівником, він прищепив на кущ картоплі відросток томата. Досвід цілком вдався. У 1937 році він продовжив експеримент, який був детально описаний в журналі "Яровизація".

помидофель

Аналогічний досвід в першій половині ХХ століття був і в США. Там селекціонер Лютер Бербанком теж за допомогою прищепи вивів близьку до помідофелю Брусенцова рослину. Бульби картоплі були жовтими, а ось самі помідори були білими, а не червоними. Переважно вони годилися для маринування. Але з того часу існують як би паралельно два гібрида помідофеля - Брусенцова і Бербанкома.

Пізніше з'явився і третій учасник зі своїм помідофелем, який зумів поставити справу на солідну основу. Компанія з Англії Thompson і Morgan, що спеціалізується на садівництві, десятиліттями працює над виведенням гібридних рослин, одне з них - помідофель (англ. "TomTato").

За даними британської компанії, рослина була виведена природним шляхом, щепленням, а не за допомогою генетичної модифікацією у лабораторіях. Процес виведення гібрида тривав три роки, поки результати не були визнані успішними.

В даний момент компанія може вирощувати для продажу до 100 тис. рослин на рік. "Родзинка" фірми полягає в тому, що на картоплю прищеплюється відросток помідорів чері (вони невеликого розміру, але їх багато - вони висять гронами, схожими на виноград).

помидофель

Одна одиниця нової виведеної рослини буде коштувати близько 15 фунтів стерлінгів (без урахування витрат на пересилання). Покупець отримує посилку з невеликою кількістю грунту і з уже підрослою рослиною. Залишається лише посадити в грунт у себе на грядці та доглядати.

Рослини садяться в теплих умовах, коли відсутні ризики виникнення заморозків. Їх слід загартовувати поступово, протягом 7-10 днів і лише потім пересаджувати у відкритий грунт. Для вирощування в домашніх умовах потрібно вибрати глибокий контейнер, об'ємом не менше 40 кілограм та діаметром не менше 50 см. Для хорошого розвитку обох культур потрібно великий контейнер. Через швидке зростання рослини, її потрібно регулярно підв'язувати.

Незважаючи на всю незвичайність ідеї, саме щеплення не являє собою нічого складного. Тому, якщо ви любите експерименти, то не обов'язково виписувати з-за кордону дорогу розсаду. Спробуйте самі виростити щось подібне. Наприклад, у 2015 році російські школярі на Ямалі, прочитавши новину про TomTato, в шкільній теплиці самостійно отримали таку ж рослину, яку назвали "Помітошкой".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк