26.05.2021, 08:51

Незвичайні та дивні: Унікальні музичні інструменти, про які ви навіть не чули

Иллюстративное фото / Открытый источник

Людина стала використовувати музичні інструменти дуже давно. За цей час люди винайшли багато способів вилучення звуків із спеціально зроблених для цього предметів. Для сучасного мистецтва характерна свобода використання матеріалу. Останнє десятиліття породило кілька дійсно дуже дивних музичних інструментів.

Звуки можна витягувати не тільки зі звичної для нас гітари, баяна або саксофона. Не гірше звучать і більш рідкісні унікальні музичні інструменти. Час Пік розповість про неймовірні музичні інструменти, про які ви можливо ніколи не чули.

Музичний світ не обмежується одними гітарами та фортепіано. Люди постійно намагаються винайти щось нове, часто у них виходили дійсно цікаві та унікальні екземпляри.

Зевсофон

Винайдений у США.

Цей інструмент і правда міг би сподобатися тому, на честь кого його названо: олімпійський громовержець напевно оцінив би по достоїнству його піротехнічний потенціал.

Перший подібний музичний трансформатор, що виробляє "мелодії високої напруги", у 2007 році широкій публіці представив його творець Стів Уорд. З тих пір зевсофон не раз використовувався на фестивалях світлового дизайну.

Навчитися грати на зевсофоні не так вже й складно, а ось купити найпростіший варіант можна за 1 595 доларів.

Зевсофон

Гидролофон

Винайдений у Канаді.

Гідролофон з вигляду віддалено нагадує фортепіано, тільки замість натискання на клавіші виконавцю тут потрібно навчитися прикривати маленькі дірочки з фонтануючою водою. Головна відмінність цього інструменту від всіх інших в тому, що звук виникає в результаті блокування водяного потоку.

Творцем унікального інструменту став Стів Менн - відомий вчений, який сконструював також перший в світі комп'ютер, який носиться.

Найпростішу модель дванадцятиступінчастого гідролофона виробляє сьогодні компанія, що спеціалізується на техніці для аквапарків. Басейн або аквапарк дійсно можна назвати найбільш підходящим місцем для водяного органу. 

Гидролофон

Музичні інструменти з льоду

Норвезький музикант Тер'є Ісунгсет у 2006 році заснував фестиваль крижаної музики на горі Гейло. Протягом трьох днів він і його сподвижники виготовляють тут інструменти з льоду, щоб потім зіграти на них живі концерти.

Щороку на фестивалі виготовляють новий аналог якогось відомого інструменту. У 2013 році, наприклад, це була віолончель, а у 2012 - гітара. За словами майстрів, у них є тільки один секрет: "Чим нижче температура повітря, тим краще, як правило, звучання льоду". 

Музыкальные инструменты изо льда

Матремин

Винайдений у Японії.

Матремін було придумано у 2000 році - це спрощена версія терменвокса, упакована в російську національну матрьошку.

Відмінність цього інструменту від звичайного терменвокса полягає в тому, що для зміни звуковисотності тут використовується тільки одна антена. Саме це обмеження, за словами творця матреміна Масамі Такеуті, значно спрощує ансамблеву гру.

Масамі Такеуті очолює один з найвідоміших на сьогодні ансамблів матреміністов під назвою Mable. У репертуарі цього колективу в основному сучасна музика. У 2003 році Такеуті відкрив фірму-монополіста з виробництва матрьошок. Найпростішу модель в онлайн-магазині можна замовити за 320 євро.

Інший популярний ансамбль матреминистів "Da" спеціалізується на музиці двохсотлітньої давності.

Матремин

Беджермин

Винайдений у Великобританії

Ще один гібрид терменвокса, поєднаного з опудалом борсука

Ім'я творця беджерміна добре відомо - це майстер електронних музичних інструментів з Лондона Девід Кренмер. З питань придбання беджерміну потрібно писати особисто йому.

Беджермин

Гітара з 12 грифами

Винайдена у Японії.

Гітару створив японський дизайнер і музикант Йошіхіко Сато. Через таку велику кількість грифів на концертах практично не видно самого гітариста.

Багато лають Сато за те, що він мало використовує потенціал свого інструменту - у всій дюжині його грифів навряд чи вловлюється хоч якась темброва різниця. Мабуть, акустична сторона справи дійсно мало цікавить Сато. Для нього набагато важливіше краса його об'єктів. У 2003 році він зробив першу дванадцятигрифову гітару у формі сонячного кола.

Гитара с 12 грифами

Механічний оркестр з конфіскованої зброї

Винайдений у Мексиці. Проект Disarm скульптора Педро Рейеса.

В якості вихідних матеріалів для восьми механічних музичних інструментів він використовував зброю, конфісковану мексиканською поліцією за нелегальне зберігання.

Раніше Рейес робив серію музичних інструментів з тієї ж сировини тоді вийшли різні версії струнних та духових. У новій серії, створеній у 2013 році, Рейес додав технології - цей невеликий механічний оркестр можна запрограмувати так, щоб керувати ним за допомогою одного комп'ютера.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк