30.05.2021, 15:46

Незвичайні та екзотичні рослини, які можна виростити на своєму городі

Марина Началова | Всі новини автора
экзотические фрукты

Набридло щороку засаджувати всю ділянку картоплею і помідорами? Можна спробувати здивувати сусідів і виростити на городі справжню екзотику.

Час Пік розповість про декілька незвичайних рослин, які може виростити практично кожен український городник.

Лагенарія

У цієї рослини є різні назви - пляшковий гарбуз, індійський огірок, в'єтнамський кабачок. Лагенарія може стати незвичайною прикрасою вашої ділянки: якщо пустити ліану по опорі, плоди будуть красиво звисати з неї. Зі стиглих плодів з давніх часів робили посуд, курильні трубки, шкатулки, іграшки. Молоді плоди за смаком схожі на огірок або кабачок, їх тушкують, варять, смажать, консервують на зиму.

Момордика

Батьківщина цієї рослини - південно-східна Азія, але її успішно вирощують і в наших краях. Плоди момордики незвичайної форми, схожі на бородавчастий огірок. У їжу вживають не тільки їх, але ще й молоде листя і пагони, які додають в супи і салати. Також момордика широко застосовується як лікарська рослина.

Бамія

Цей овоч також має назви абельмош, гомбо, окра, "дамські пальчики". Він родом з Африки, але з деяких пір успішно прижився і в європейських широтах. Плоди бамії зовні схожі на зелені перці чилі, але на смак вони не гіркі, скоріше схожі на щось середнє між кабачком і стручковою квасолею. Бамію широко застосовують в кулінарії: варять, тушкують, смажать, молоді плоди також додають у салати в сирому вигляді. Стручки можна сушити, консервувати, заморожувати, а зі стиглих зерен роблять напій, схожий на каву.

Трихозант

Ще один "прибулець" з тропіків, його ще називають змієподібним огірком. Надзвичайно довгі плоди трихозанта дійсно схожі на змій, що звиваються. На смак вони схожі на огірок з присмаком солодкого редису. Молоді плоди можна їсти сирими. Трихозант варять, смажать, тушкують, а м'якоть повністю дозрілих плодів додають в супи і соуси для густоти.

Пепіно

Інша назва рослини - динна груша. На смак плоди схожі на диню з присмаком гарбуза і ананаса. Пепіно можна виростити і в горщику на підвіконні або балконі, але рослина краще плодоносить у відкритому грунті, ідеальні умови для її зростання - в теплиці.

Тзімбало

На своїй батьківщині - Південній Америці - тзімбало, або динна ягода, росте в дикому середовищі. Цінителі екзотики серед наших городників полюбили цю рослину за приємний аромат, кисло-солодкий смак, що нагадує диню з бананом, і невибагливість. Плоди тзімбало можуть зберігатися в холодильнику всю зиму. Щоб встигнути отримати врожай, насіння висівають у горщики ще взимку, а розсаду висаджують у відкритий грунт, коли мине загроза заморозків.

Азиміна

Цю рослину ще називають банановим деревом і американською папайєю (пау-пау). На смак плоди нагадують одразу кілька фруктів: банан, манго, полуницю, ананас, папайю. На жаль, плоди довго не зберігаються, але продовжити термін їх придатності можна, якщо зірвати недозрілими. Як і банани, плоди азіміни можуть дозрівати вже відокремленими від дерева.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: