31.05.2021, 22:35

Як отримати хороший урожай полуниці без хімії: дачні хитрощі

Ольга Романец | Всі новини автора
клубника

Як виростити хороший урожай полуниці без хімії і мінеральних добрив? Зробити це досить просто. Конкуренцію хімії складуть сидерати, компост, біологічні та органічні препарати.

Головне правило - пересадка полуниці, яку варто проводити кожні 3-5 років, передає Час Пік.

Сидерати

В якості сидератів при вирощуванні полуниці використовують в основному олійну редьку, гірчицю, ріпак і гречку. Можна сіяти 2-3 рази за сезон одну-двi рослини з цього списку. Останній посів сидератів роблять в серпні або початку вересня.

Приблизно через 30-40 днів сидерати підростуть настільки, що їх можна скосити. Скошені сидерати використовують або для мульчі, або для додавання в компост. Вони покращують структуру землі і підвищують родючість, не дають рости бур'янам і виступають в якості фітосанітарів.

Компост

Компост - також важливий при вирощуванні полуниці без хімії, оскільки в ньому дуже багато корисних рослині речовин. Він допомагає швидше збільшити родючість землі. Речовини з компосту легко засвоюються рослиною, а оскільки він робиться з органічних речовин, то від цього буде тільки користь. Для хорошого врожаю рекомендується рано навесні на грядку з полуницею укласти 1-2-х сантиметровий шар компосту.

Мульчування

Мульчування грядки дуже важливо при вирощуванні полуниці. Але мульчу потрібно розкладати не дуже товстим шаром, особливо якщо мульча зі свіжих, тільки що скошених рослин. Адже через підвищену вологість можуть розвинутися хвороби або оселитися слимаки.

Як мульчі для полуниці добре використовувати солому, голки хвойних рослин, перепрілі тирсу (але не дрібні). Тирсу краще перемішувати з іншим типом мульчі інакше вона може утрамбуватися, що утруднить доступ повітря до коріння. Мульчу потрібно розкласти тоді, коли з'являться квіти на кущах.

Рослини-сусіди

Найголовніші рослини-помічники полуниці - часник і цибуля. Вони допомагають захистити її від шкідників і хвороб.

Захист без хімії

Для захисту полуниці можна застосовувати біологічні та органічні препарати. Вони підвищують імунітет рослини і не завдають шкоди мікроорганізмам, що живуть в грунті.

Навесні рекомендується полити міжряддя полуниці перебродившим курячим послідом, розведеним у воді в співвідношенні 1:10.

Вирощування полуниці цілком можливо без застосування мінеральних добрив і, найголовніше, такі ягоди набагато корисніше для здоров'я.

клубника

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: