14.06.2021, 11:59

Трійця: Що потрібно зробити та категорично заборонено за тиждень до "зеленого" свята

Троица

Трійцю (П'ятидесятницю) у 2021 році українці святкуватимуть вже через тиждень - 20 червня. Період напередодні Трійці в Україні прийнято називати "зеленими" святами. Існую традиції та обряди, пов'язані з рослинами. Вважається, що до свята слід ретельно підготуватися.

Що треба встигнути зробити до Трійці, розповість Час Пік.

Трійцю ще називають П'ятидесятницею, тому що відзначається свято через 50 днів після Великодня. В Україні період напередодні Трійці називається "зеленими" святами.

Перше, що потрібно зробити напередодні Трійці, це ретельно прибрати весь будинок, щоб не залишилося жодного брудного кута.

Будинок треба прикрасити зеленими гілками. Зробити це можна за пару днів до свята. Як правило, потім ці рослини освячуються в церкві. Найчастіше українці збирають букети з лепехи, любистку, м'яти, полину, чебрецю.

Ці трави традиційно оберігають сім'ю круглий рік. Букет не можна викидати, через рік, коли принесете новий, засохлі рослини спаліть.

Троица

Напередодні свята господині печуть пироги, готують м'ясні та рибні закуски. У деяких регіонах в цей день фарбують яйця в зелений колір.

Троица

За день до Трійці відзначається Троїцька батьківська субота. У цей день за традицією варто сходити на кладовище, де треба пом'янути померлих родичів.

Що суворо заборонено робити протягом усіх "зелених" свят напередодні Трійці:

  • не можна у велике свято займатися важкою фізичною роботою, заборонено шити, прати, різати, стригтися;
  • не варто копати землю, висаджувати рослини, косити траву, рубати дерева;
  • категорично заборонено сваритися, лаятися, лихословити, ображатися на близьких, думати про погане і сумувати;
  • крім того, наші предки вірили, що в цей час краще не купатися у водоймах, щоб не затягнули мавки.

Троица

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк