28.06.2021, 16:39

Як розпізнати штам "Дельта": симптоми відрізняються від "класичного" COVID-19

Марина Началова | Всі новини автора
дельта ковид

У багатьох країнах світу зараз стрімко розповсюджується так званий "індійський" штам коронавірусу "Дельта", симптоми якого відрізняються від попередніх варіантів COVID-19.

У мережі з'являються повідомлення лікарів про характерні симптоми агресивного штаму "Дельта", передає Час Пік.

Зокрема, вже відомо, що зараження штамом "Дельта" часто починається з ангіни або тонзиліту.

Як зазначає польський педіатр та імунолог, експерт Вищої медичної ради з боротьби з COVID-19 Павло Гжешевський, якщо раніше пацієнти повідомляли про порушення запаху та смаку, зараз повідомлення індійських лікарів показують, що таким само поширеним симптомом є втрата слуху. На думку експерта, механізм, що призводить до обох ускладнень, однаковий.

Справа в тому, що коронавірус має властивість вражати нервову систему. У попередніх варіантах частіше страждали нервові подушечки, що спричиняло проблеми із запахом та смаком.

Порушення слуху найчастіше спостерігаються при зараженні індійським варіантом. Це порушення також має неврологічну основу, пояснює фахівець.

Доктор Гжешевський зазначає, що зараження варіантом "Дельта" часто починається з ангіни або тонзиліту, це означає, що вірус займає ділянки поблизу середнього вуха. Можливо, саме це спричиняє пошкодження слуху.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я прогнозує нову смертоносну хвилю пандемії через поширення дельта-варіанту вірусу Sars-Cov-2. Також ВООЗ закликає вакцинованих людей носити маски через новий штам.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк