28.06.2021, 18:17

Рослина, що "кровоточить": факти і легенди про загадкове драконове дерево

Марина Началова | Всі новини автора
драконово дерево

Одне з найбільш незвичайних дерев на нашій планеті можна зустріти на Канарських островах: воно має химерну форму, а якщо його стовбур пошкодити, з рани потече не прозорий сік, а криваво-червона субстанція.

Час Пік розповість кілька цікавих фактів про драконове дерево.

Скарб острова Тенеріфе

Драконове дерево, воно ж драцена драконова зростає в тропічних і субтропічних регіонах Африки, головним чином на Канарах. У 1991 році владою Канарських островів був прийнятий закон, відповідно до якого драконове дерево стало офіційним рослинним символом острова Тенеріфе.

Це дерево можна зустріти в основному на кам'янистих кручах вулканічного походження, на висоті не більше 500 м над рівнем моря. Товщина стовбура драконового дерева може досягати 4,5 м у діаметрі! Дерево гілкується поступово, після кожного цвітіння. З роками на стовбурі можуть утворюватися повітряні корені, порожнини і дупла, в які навіть може поміститися людина.

Драконове дерево цвіте дрібними квітами кремового відтінку і рясно плодоносить. Плоди - помаранчеві ягоди - їстівні, смаком нагадують черешню.

Драконове дерево - рідкісна рослина

Незважаючи на рясне плодоношення, популяція драконового дерева невелика. По-перше, через суворі умови зростання проростає лише невелика кількість насіння. По-друге, дерева дуже повільно ростуть, перше цвітіння відбувається у віці 8-11 років, а у деяких екземплярів - тільки в 25-30 років.

По-третє, однією з причин малої популяції драконових дерев стали люди, які вирубували їх через дуже рідкісну особливість - "криваву" смолу.

"Кров дракона"

Те, завдяки чому драконове дерево і отримало свою назву, з давніх часів люди зводили в культ. Якщо надрізати кору або зрубати дерево, на місці пошкодження виділяється клейкий сік, який на повітрі стає криваво-червоною смолистою речовиною.

Ця смола, яку називають "кров'ю дракона", не має ні смаку, ні запаху. На Канарах були виявлені залишки цієї речовини в печерах доісторичних людей, які, ймовірно, використовували "драконячу кров" для бальзамування і в магічних ритуалах.

У подальші часи "кров дракона" почали застосовувати в народній медицині, для підфарбовування вина, для виготовлення лаку. На Сході її використовували для загоєння ран, для лікування інфекційних захворювань і пухлин.

Легенди драконового дерева

Про загадкове дерево, що "кровоточить", складали легенди. У давнину люди вірили, що під його корою ховається справжня драконяча кров. За переказами, в давнину у тих краях жили люті дракони, які поїдали слонів. Якось величезний слон впав на дракона і розчавив його. Кров чудовиська вбралася в землю і піднялася по стовбуру дерева, яке виросло на цьому місці.

Інша версія легенди оповідає, що колись люди, які забажали стати безсмертними, стали винищувати драконів, у жилах яких, як стверджувалося, тік еліксир вічного життя. Драконів убивали одного за іншим, але кров, пролита таким жорстоким чином, відразу втрачала свою чарівну силу. Нарешті, залишився тільки один дракон - добрий і мудрий. Люди довго думали, як роздобути силу його безсмертя, і не придумали нічого кращого, ніж живцем вирвати серце з його грудей. Перед смертю дракон розкинув крила, впав понівеченими грудьми на землю і пробачив своїх убивць. Його кров була наповнена співчуттям, любов'ю і жалістю до нерозумних людей. На місці, де вона пролилася, виросло дерево, здатне дарувати силу і зцілювати хвороби. Але, як свідчить переказ, його чудодійні властивості діють тільки на тих, хто чистий серцем.

Скільки живуть драконові дерева?

На це питання відповісти дуже важко, адже стовбури драконового дерева не утворюють річних кілець, за якими можна було б підрахувати вік.

Один з найвідоміших і, як довгий час вважалося, найстаріших екземплярів, ріс на північному заході острова Тенеріфе. Діаметр його стовбура становив близько 4,8 м. Стовбур усередині був порожнистим, і в XV столітті в ньому розташовувався вівтар. У 1868 році ураган повалив це дерево. Мандрівник Олександр фон Гумбольдт, який бачив дерево в 1799 році, оцінював його вік у 6000 років. Хоча пізніші дослідники вважають, що дереву було не більше 600 років.

Чи можна виростити драконове дерево вдома?

Так, драконове дерево досить успішно вирощують у горщиках. Але оскільки росте воно дуже повільно, не варто розраховувати виростити екземпляр, схожий на ті, що зростають у природному середовищі. Поки у дерева утвориться розлога крона з химерно вигнутими гілками, пройде не один десяток років. А в звичайному горщику молоде дерево буде виглядати як невелика пальма.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк