09.07.2021, 09:40

З природою не посперечаєшся: чому жінки старіють швидше за чоловіків

почему женщины стареют быстрее мужчин

Старіння - неминучий процес, який проходить індивідуально для кожної людини і свого часу. Не секрет, що жінки живуть довше за чоловіків. Але різні дослідження доводять, що жінки старіють швидше та раніше чоловіків. 

Чому жінки виглядають старше чоловіків - точно невідомо. Вчені спробували пояснити, чому чоловікам вдається довше виглядати молодше жінок, повідомляє Час Пік.

Чомусь саме старінню жіночого організму приділяється особливо пильна увага. Як виявилося, жінки старіють швидше за чоловіків. І не дивно, адже у жінок для цього маса причин.

женщины стареют быстрее мужчин

З одного боку, корінь проблеми може лежати в гормонах: жіночий естроген відповідає за стан шкіри, а чоловічий тестостерон - за інші ознаки. Коли знижується кількість естрогенів, страждає саме жіноча шкіра - вона стає менш пружною та еластичною.

Хоча естроген також є гормоном проти старіння, його вироблення знижується швидше, ніж вироблення тестостерону. Ось чому у жінок першими з'являються зморшки.

В цілому, шкіра у чоловіків і жінок відрізняється. За даними дерматологів, чоловіча шкіра на 25% товщі жіночої. У чоловіків вона більш пружна (завдяки тестостерону), її роговий шар більш товстий, а тому зморшки з'являються пізніше. Однак, незважаючи на те, що на чоловічому обличчі менше зморшок, ті, які є, більш глибокі, ніж на жіночому.

женщины стареют быстрее мужчин

За словами фахівців, жінки більш схильні до психічних розладів, особливо якщо вони пов'язані з роботою. Крім того, все це пояснюється гормональною різницею. Коливання гормонів пов'язані з депресією. Сезонний афективний розлад вражає жінок більше, ніж чоловіків. 

Постійний стрес неминуче призводить до передчасного старіння.

женщины стареют быстрее мужчин

Велику роль відіграє і вагітність, через яку проходять тільки жінки. Цей період є дуже стресовим для організму, а відновлення після нього займає великий період часу.

Дослідження проведене в Університеті Джорджа Мейсона довели, що вагітність змушує вас виглядати на 11 років старше. Справа в тому, що у жінок, що народжували теломери (кінцеві ділянки хромосом) коротші, ніж у тих, що ніколи не народжували. Чим коротші ваші теломери, тим старше ви виглядаєте. Крім того, нерідкі випадки стресу під час вагітності, який також прискорює процеси старіння.

женщины стареют быстрее мужчин

Втрата гормонів під час менопаузи також прискорює процес старіння. Коли жінки переживають менопаузу, їх тіла перестають виробляти стільки колагену, скільки раніше - це викликає втрату еластичності шкіри.

Доведено, що жінки старіють швидше за чоловіків. Але, з іншого боку, є теорії, які доводять, що всі ми старіємо однаково, і ключ до уповільнення старіння лежить в наших генах.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк