21.07.2021, 21:02

Суша почне йти під воду вже через кілька років: чим це пояснити

паводок

Погіршення екології, глобальне потепління та зміни клімату, які сьогодні трансформують світ, є не єдиними факторами, що загрожують людству.

За інформацією NASA, існує ще один важливий фактор - коливання орбіти Місяця, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Гравітація Місяця має великий вплив на припливи та відливи. Однак цей вплив може як слабшати, так і посилюватися в зв'язку з тим, що Місяць змінює своє положення щодо Землі.

Розрахунки показують, що цикл місячних коливань становить 18,6 років. У першій половині циклу супутник пригнічує припливи, у другій - діє навпаки. У 2030-х роках почнеться активна фаза. Під час активної фази звичайні припливи можуть стати більш повноводними - до 0,6 метрів, що істотно ускладнить життя на прибережних територіях.

Очікується, що в 21 столітті коливання Місяця будуть ще більш відчутними через те, що рівень моря в цілому виріс. За даними Національного управління океанічних і атмосферних явищ США, рівень рівень Світового океану з 1880 року став вище на 24 см, а до кінця століття цей показник може досягти 2,5 м.

На думку дослідників, в наступному десятилітті кількість повеней та паводків зросте. На сьогоднішній день жителі прибережних районів переживають в середньому по дві повені на місяць, а ось вже через кілька років на місяць може виникати десять і більше повеней.

Читайте також: У мережі показали "секретну технологію", яку застосовують у супермаркетах АТБ (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: