25.07.2021, 21:51

Знайдене найбільш безжиттєве місце на Землі: там немає жодного мікроба

Марина Началова | Всі новини автора
ледник Шеклтона

Раніше вважалося, що мікроби - найбільш живучі організми, і на Землі немає місця, де б вони не зустрічалися. Але таке місце все ж знайшлося.

Вчені проаналізували близько 200 зразків грунту з льодовика Шеклтона в Антарктиді і в 20% з них не виявили жодного мікроорганізму, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Як наголошується в статті, опублікованій в Journal of Geophysical Research: Biogeosciences, мікроорганізми - найпоширеніші форми життя на Землі, і їх можна знайти навіть в найскладніших умовах. Існує твердження, що мікроби заселили кожну ділянку земної поверхні. Попередні дослідження натякали, що в Антарктиді може існувати грунтове середовище без будь-яких виявлюваних мікроорганізмів або мікробної активності.

Вчені проаналізували 204 зразка грунту, зібрані в районі льодовика Шеклтона, щоб підтвердити, що мікробне життя в поверхневих грунтах Антарктики фактично не виявляється при певних умовах. Різноманітні мікроорганізми були виявлені в багатьох грунтах, але приблизно в 20% відібраних проб мікробів виявити не вдалося.

Хоча вчені не можуть стверджувати, що ця підгрупа грунтів повністю стерильна і позбавлена ​​мікробного життя, результати дослідження припускають, що мікробне життя строго обмежене в найбільш холодних, сухих і солоних антарктичних ґрунтах.

Крім того, виявилося, що гриби переважають на багатьох з найбільш складних ділянок, що вказує на те, що гриби можуть бути краще адаптовані до складних умов, ніж бактерії і археї.

Результати цього дослідження наштовхнули вчених на висновок, що пошуки життя на Марсі не увінчаються успіхом, оскільки марсіанські грунти значно старше земних, до того ж знаходяться в більш суворих умовах і містять ще більш високі концентрації солей.

Нагадаємо, вертоліт NASA Ingenuity здійснив рекордний політ на Марсі.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: