26.07.2021, 08:17

Важка форма COVID-19 негативно впливає на розумові здібності, - вчені

Ольга Романец | Всі новини автора
коронавирус

Вчені виявили погіршення розумових здібностей у людей, які перенесли коронавірус у важкій формі.

Про це йдеться в дослідженні вчених з Імперського коледжу Лондона, Кембриджський і Чиказького університетів, опублікованому в науковому виданні The Lancet, передає Час Пік.

Учасники проекту протягом 2020 року здавали тести на інтелект. З 80 тисяч учасників, на COVID-19 хворіли 12,6 тисяч. Тих, хто хворів розділили на три групи по тяжкості перебігу: тих, хто перехворів вдома, був госпіталізований і тих, кого підключали до апарату штучної вентиляції легенів.

Дослідники виявили, що у людей, яких підключали до ШВЛ, зведений бал інтелекту знизився на сім балів в тесті на IQ. У той же час автори дослідження відзначили, що біологічні причини такої зміни поки невідомі.

Про подібний ефект в 2020 році повідомляв Національний інститут охорони Здоров'я Великобританії. Зокрема, відомство повідомило, що пацієнти скаржаться на "помутніння розуму", підвищену стомлюваність, погіршення можливості відчувати смак і запах.

Нагадаємо, головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, що в Україні можуть бути введені внутрішні ковидні сертифікати, щоб для вакцинованих від COVID-19 можна було послабити карантин.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк