26.07.2021, 09:27

Мова, що об'єднує світ: Цікаві факти про есперанто - найпопулярнішу штучну мову в світі

Ольга Романец | Всі новини автора
эсперанто

На Землі існує досить багато мов - сьогодні їх використовується близько семи тисяч. Одна з них - есперанто, яка не має ні своєї країни, ні свого народу. Так чому ж хтось вирішив її створити?

Есперанто - універсальна мова, якою розмовляють 2 мільйони людей у 120 країнах. Але що таке есперанто і який сенс її вивчати - розповість Час Пік.

Саме сьогодні, 26 липня, шанувальники першої в світі штучної мови відзначають День есперанто.

Цікаві факти про мову есперанто

Есперанто створив Людвіг Лейзер Заменгоф

Створив мову Людвіг Лейзер Заменгоф, який народився в Білостоці (Польща) в 1859 році. Псевдонім Заменгофа - Есперанто (буквально "той, що сподівається") - дуже скоро став назвою самої мови.

Земенгоф

Заменгоф вперше представив свою універсальну мову в книзі під назвою "Міжнародна мова", опублікованій в 1887 році. Він покладав великі надії на цю мову і вірив, що вона може сприяти миру в усьому світі шляхом усунення конфліктів, що виникають через мовні та культурні відмінності.

Чим есперанто відрізняється від інших мов?

Мова есперанто - це така ж мова, як і будь-яка інша. У неї є своя культура і література. Однак, на відміну від усіх інших мов, мова есперанто не має ні своєї країни, ні свого народу. Замість цього у неї є спільнота.

Навіть Лев Толстой вчив есперанто

Есперанто набула широкого поширення на початку ХХ століття, і вже в 1905 році відбувся перший світовий конгрес есперанто (або Світовий конгрес есперантистів). Кажуть, що Лев Толстой вивчив есперанто за 4 години.

Алфавіт есперанто

Алфавіт есперанто включає в себе двадцять вісім літер. Кожній літери відповідає один звук, кожному звуку відповідає одна літера. Всі звуки вимовляються чітко. Наголос завжди падає на передостанній склад.

эсперанто

В чому ідея есперанто

Культура цієї мови пов'язана з ідеалом, який полягає в тому, щоб кожен мав доступ до одних і тих же міжнародних засобів комунікації без мовної дискримінації.

Дискримінація виникає тоді, коли тим, чия рідна мова є домінуючою - зокрема, англійська, - не потрібно вивчати її, щоб бути зрозумілим, мати доступ до знань або навіть брати участь у міжнародних справах.

В даний час, якщо країна хоче вийти на міжнародний ринок, вона повинна використовувати англійську, тому що це домінуюча мова в світовому бізнесі. Але той факт, що деякі повинні вивчати англійську на додаток до своєї рідної мови, ставить їх у невигідне становище в порівнянні з англомовними країнами. Через це в світі міжнародного бізнесу існує дисбаланс.

язык

Мовців на есперанто переслідували під час Голокосту

Мовців на есперанто переслідували під час Голокосту; володіння цією мовою і її поширення жорстоко каралося. Гітлер бачив в есперанто загрозу і неодноразово писав і говорив про це.

Мова за тиждень

Есперанто досить легко вивчити - в 5 разів швидше, ніж інші мови. У ній існує всього 16 правил граматики і просте написання.

Студенти одного з німецьких університетів провели експеримент, після якого дійшли висновку: людині, яка хоче опанувати есперанто на середньому рівні, необхідно 150 годин навчання (6,25 дня). Після години занять вже можна читати, а через 2-3 тижні - розуміти розмовну мову.

На есперанто говорять 2 мільйони людей

Головна мета есперанто - глобальна єдність. І нехай вона не виправдала ідеалістичних очікувань свого творця, проте вона як і раніше залишається найпопулярнішою штучною мовою в історії. Сьогодні на ній говорять приблизно два мільйони людей, і це найбільша міжнародна допоміжна мова в світі. На есперанто написано понад 25 000 книг, включаючи оригінальні та перекладні твори (серед них переклад Біблії, творів Вільяма Шекспіра, Едгара Аллана По і Адама Міцкевича).

эсперанто

Як звучить "Заповіт" Тараса Шевченка в перекладі на есперанто

язык

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: