28.07.2021, 09:06

День хрещення Київської Русі-України: історія свята та цікаві факти

Ольга Романец | Всі новини автора
день крещения руси

Православні віруючі 28 серпня відзначають одне з найважливіших свят - 1033-ту річницю Дня хрещення Київської Русі-України. Це свято відзначається в нашій країні на державному рівні з 2008 року.

Точний день і навіть рік реальної події (хрещення Русі) не відомий. Більшість істориків вважають, що Русь прийняла хрещення в 988 році, але є й інші версії.

Час Пік зібрав для вас кілька цікавих фактів, які дозволять вам дізнатися більше про це важливе для всіх православних свято.

Крещение Руси

Коли хрестили Русь

Більшість істориків впевнені, що рік хрещення Русі - 988. На це вказують дані зі знаменитої "Повісті временних літ". Згідно з описом, сталося це в теплу пору року, найбільш ймовірно - влітку. 

Святкувати хрещення Русі 28 липня було прийнято через те, що саме в цей день православна церква вшановує пам'ять рівноапостольного князя Володимира, який і вважається головним Хрестителем Русі.

крещение

Хто хрестив Русь

Як говориться в "Повісті временних літ", Київську Русь хрестив князь Володимир Великий, який відомий також як Володимир Ясне Сонечко. Володимир хотів правити одноосібно, тому вів боротьбу за владу. Він хотів об'єднати слов'янські землі, щоб зміцнити державу і розумів, що для цього потрібна єдина релігія.

Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття християнства на Русі сприяло б розвитку країни і зміцненню зв'язку з європейськими країнами.

За переказами, в 986 році князь Володимир пройшов "випробування вір". Він прийняв послів від католиків, мусульман та іудеїв, які пропонували йому прийняти свою віру. Однак все ж віддав перевагу християнству.

Згідно з переказами, перед тим, як стати християнином, князь Володимир відзначився розпусним життям і частими шлюбами.

Святий Володимир Великий вважається хрещеним батьком Руси-України, але не він був першим, хто приніс християнство на українські землі.

]]>Православна Церква України стверджує]]>, що за кілька десятиліть до Володимира - а точніше, в 955 році - хрещення прийняла його бабуся, свята рівноапостольна княгиня Ольга. Однак і вона не була першою - століттям раніше християнську віру прийняв святий благовірний князь Оскольд. У тому ж столітті віру проповідували і святі рівноапостольні просвітителі Кирило і Мефодій.

Як проходило хрещення Київської Русі

У "Повісті временних літ" написано, що князь Володимир охрестив киян у 988 році. Хрещення відбувалося на річці Почайна, притоці Дніпра. За переказами, багато людей не хотіли добровільно проходити обряд хрещення, але повинні були підкоритися волі Володимира.

Після Києва таким же способом поступово охрестили і жителів інших міст Київської Русі. Однак язичники були проти, і церкві знадобилося ще дуже багато часу, щоб викорінити язичницькі звичаї на наших землях.

крещение  

День Хрещення Київської Русі заснували державним святом в Україні в рамках святкування 1020-річчя хрещення, в 2008 році. Відповідний указ підписав чинний тоді президент Віктор Ющенко.

На честь Дня Хрещення Київської Русі-України Православна Церква запрошує всіх бажаючих приєднатися до святкування, яке проходить в кафедральному Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві, а також біля пам'ятника святому рівноапостольному князю Володимиру.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк