31.07.2021, 09:12

Найдавніші форми життя на Землі: геологи виявили цікаві скам'янілості, яким мільярди років

Марина Началова | Всі новини автора

Одними з найперших форм життя, які зародилися на нашій планеті, були археї - одноклітинні організми, що існували за мільярди років до появи людини.

Нещодавно міжнародна команда вчених з ПАР, Італії та Франції досліджувала скам'янілі зразки, взяті в горах Макхонджва на півночі ПАР, і виявила залишки найдавніших архей, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Вулканічні і осадові породи, з яких були взяті зразки, датуються приблизно 3,5 мільярдами років. Саме в них вчені виявили структури, схожі на ранні живі організми.

Як відзначають автори дослідження в статті в журналі Science Advances, ці структури були класифіковані як представники царства архей. На древній Землі вони жили біля гарячих геотермальних джерел на дні викопного моря і виробляли метан в якості побічного продукту.

Висновки вчених дозволяють припустити, що це - найдавніше пряме свідчення існування архей, адже викопаним зразкам, за оцінками, не менше 3,42 мільярдів років.

Знахідка являє собою мікроскопічні ниткоподібні скам'янілості, кремнієві оболонки яких структурно відрізняються від вмісту. Вчені вважають, що клітинні стінки і мембрани були заміщені кремнієм. Усередині клітин було виявлено підвищений вміст нікелю.

Археї вважаються однією з найдавніших форм життя, яка дала початок всім еукаріотам. Вони не мають ядра і будь-яких мембранних органел. Археї можуть жити в найбільш екстремальних умовах, таких як гарячі джерела і солоні озера, проте їх знаходили в різних місцях - у грунті, океанах, болотах і навіть в товстій кишці людини.

Довгий час архей об'єднували в одну групу з бактеріями (прокаріоти) і називали архібактеріями, але пізніше вчені з'ясували, що археї відрізняються від інших живих організмів своїми біохімічними властивостями і мають окрему еволюційну історію.

Читайте ще: Росіяни пристикували свій модуль "Наука" до МКС, але виникла позаштатна ситуація

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: