01.08.2021, 22:31

День пророка Іллі: чому заборонено купатися у водоймах і що ще не можна робити у свято

Марина Началова | Всі новини автора
день ильи

2 серпня християни східного обряду вшановують пам'ять пророка Ілії. У народі це свято називали Ільїн день, він був пов'язаний з цілою низкою прикмет і заборон.

У православних віруючих пророк Ілія відноситься до найбільш шанованих святих, поряд з Миколою Чудотворцем, повідомляє Час Пік.

Наші предки вважали Іллю повелителем грому і блискавки, дощу, врожаю і родючості. В Ільїн день побоювалися грози - ще напередодні селяни вживали заходів, щоб захистити свій будинок, господарство і город від злив і граду. Вважалося, що саме на Іллю часто припадає "вороб'їна", або "горобинова" ніч - так раніше називали ніч з сильними блискавками і громом, від якого птахи розлітаються від страху.

Раніше вважалося, що в Ільїн день літо повертає на осінь. "На Іллю до обіду - літо, після обіду - осінь", "Ілля літо кінчає, жито зажинає", "До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається" - такі приказки ходили в народі.

Найвідоміша заборона на Ільїн день - це заборона на купання у водоймах. За одним з повір'їв, у  цей день оживає водяна нечисть, і русалки можуть потягти на дно тих, хто ризикне скупатися.

Старші люди казали, що "Ілля кинув у воду крижинку", і застерігали, що якщо скупатися в цей день, можна захворіти. І якщо задуматися, ця заборона має під собою грунт, адже серпневі ночі прохолодні, вода стає холодною, і якщо скупатися в ній, можна застудитися. Також в цей період водойми починають цвісти, в них активно розмножуються бактерії, що також загрожує хворобами в разі купання.

У день Іллі було не прийнято займатися важкою працею: люди боялися, що грізний святий розсердиться за неповагу до нього, і вся робота буде нанівець.

Щоб не розгнівати Іллю, в це свято також не можна влаштовувати гучних гулянок, зловживати алкоголем і їжею, сваритися з близькими.

У старі часи виникла заборона ловити рибу в Ільїн день. Також за народними повір'ями не можна зупинятися і стояти на перехрестях - люди вірили, що там збирається нечиста сила.

Читайте ще: Медовий, Яблучний і Горіховий Спаси 2021: дата свят і традиції

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк