02.08.2021, 08:56

Незаперечні ознаки того, що ви - плювіофіл

плювиофил

Якщо вас дратує похмуре небо та важкі хмари, шум дощу та стукіт крапель по даху, мокрий асфальт та великі калюжі, значить ви не відноситеся до плювіофілів. Плювіофіл – поняття, яке рідко зустрічається, проте таких людей досить багато навколо нас.

Хто такі плювіофіли і звідки походить така назва? Час Пік розповість, як зрозуміти, що ви - плювіофіл.

Плювіофіл - це людина, яка любить дощ у всіх його проявах. Йому подобаються важкі хмари над головою та вологе повітря, гуркіт грому та блискавки, дрібний дощик та потужна злива. Його не дратують краплі, що б'ють по обличчю, промоклі ноги та великі калюжі після дощу. 

плювиофил

Звідки походить слово "плювіофіл"

Слово pluviophile походить від латинського слова "pluvial", що означає дощ, та "phile"- утворює іменники зі значенням "люблячий що-небудь". Таким чином, плювіофіл - це любитель дощу або людина, яка знаходить радість та душевний спокій у дощові дні.

До речі, плювіофіл в біології - це будь-який організм, який процвітає в умовах сильної зливи - гриби, цвіль і всяка інша "мокротінь".

Чому ж ми дощ все-таки називаємо дощем, а не латинським "плювієм"?

Слово "дощ" походить від праслов'янського "d'ždžь" та слов'янського "дъждь", що мають загальний індоєвропейський корінь "dheus", що означає "розпорошуватися у повітрі".

Є й інша версія: "дощ" має спільний корінь з давньогрецьким словом dus в значенні "поганий", приєднаним до слова djus - "день". В результаті зрощення, нібито, вийшло слово "dus-djus", що позначає "погане небо".

Яке з цих древніх слів більше походить до сучасного слова "дощ" - вирішувати вам. Однак, плювіофіли вже точно не назвуть дощові дні "поганими".

Взагалі у дощу було багато назв. Стародавні слов'яни, наприклад, дрібний дощик називали "ситничком". Такий дощик був м'яким, легким, тому і називався ласкаво. Дощик менше ситничка називали "мряка".

Сильний, хльосткий косий дощ називали "косохлестом". "Чичер", "лепня", "дряпня", "хижа" - все це назви дощу, який йде упереміш зі снігом.

плювиофил

Ознаки того, що ви - плювіофіл

Якщо ви вважаєте, що дощ є одним з найкрасивіших і містичних дарів природи та відчуваєте себе краще, коли небо покривають чорні хмари, якщо гуркіт грому та шум дощу заспокоюють серце, ви - плювіофіл.

Ознаки того, що ви плювіофіл:

  • дощові дні допомагають вам розслабитися;
  • ви любите природу;
  • ви можете спостерігати за дощем годинами;
  • ви любите запах після дощу;
  • ви любите чорні хмари;
  • парасольки - це не ваше;
  • звук дощу вас заспокоює.

Багато чого в цьому світі може приносити глибоке задоволення. Для когось це книги, музика, кіно. Для інших - рукоділля, колекціонування, мистецтво. Для плювіофілів - це дощ у всіх його проявах.

плювиофил

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк