08.08.2021, 11:28

"Ворота в пекло": Газовий кратер Дарваза, який палає у пустелі Каракуми вже 50 років

Газовый кратер Дарваза

Кратер Дарваза - саме таємниче місце в Туркменістані, про яке напевно чули всі, хто цікавиться різноманітними природними загадками. Ось вже 50 років палаючий в пустелі Каракуми 70-метровий кратер, що отримав назву "Ворота в пекло" приваблює туристів та дослідників з усього світу.

Вид палаючого серед жовтих пісків пустелі полум'я заворожує та вабить. Час Пік розповість, як виникло це диво природи.

Дарваза - газовий кратер у Туркменії, місцеві жителі та туристи називають його "Дверима в пекло", або "Воротами в пеклоа". Кратер знаходиться в пустелі Каракуми, недалеко від зруйнованого селища Дарваза (приблизно 270 км від Ашхабада).

Кратер Дарваза

Діаметр кратера становить приблизно 60 метрів, глибина - близько 20 метрів. Його дно усипане безліччю газових факелів - малих, як вогники запальнички, та великих - 10-15 метрів у висоту.

Величезна яма наповнена вогнем, який не гасне ні на секунду вже 50 років, і ніякого диму. У кратері не стихає гудіння, схоже на роботу реактивного двигуна - звук палаючого газу.

Кратер Дарваза Кратер Дарваза

На перший погляд величезний провал посеред пустелі Каракум виглядає, як жерло дивного вулкана, проте кратер має зовсім інше походження.

У 1971 році недалеко від селища Дарваза, назва якого в перекладі з туркменського означає "ворота", почали бурити розвідувальну свердловину на наявність газу. В ході буріння сталася НП: у величезну порожнину провалилося все обладнання разом з буровою вишкою та транспортом. Лише завдяки щасливому випадку ніхто з робітників не постраждав.

Кратер почав наповнюватися газом, створюючи загрозу для людей та худоби. Для того, щоб продовжити роботу та не створювати проблем місцевим жителям, геологи вирішили підпалити газ в надії на те, що він повністю вигорить через кілька днів.

Йшли дні, тижні, місяці, роки, а вогонь все горить, не затихаючи. Ніхто не знає, як довго це триватиме і коли вичерпаються запаси газу. У 2004 році за наказом Туркменбаші селище Дарваза було перенесено в інше місце.

У 2013 р. відомий мандрівник та дослідник Джордж Короніс з Канади став першою в світі людиною, що спустилася на дно кратера глибиною 30 м. Короніс був одягнений в жаронепроникний костюм, мав при собі апарат для дихання та спеціальне альпіністське спорядження.

Ця експедиція частково фінансувалася журналом National Geographic. Її мета - збір грунту на дні кратера, щоб зрозуміти, чи можуть якісь організми існувати в подібних умовах. Виявилося, що в цій маленькій розпеченій екосистемі живуть бактерії, які не зустрічаються ніде на поверхні Землі.

Кратер Дарваза

Газовий кратер Дарваза поки залишається однією з найцікавіших та загадкових пам'яток Туркменістану і щорічно приваблює безліч туристів.

Якщо під'їжджати до "Воріт пекла" вдень, то здасться, що це звичайна діра в землі. Повною мірою насолодитися захоплюючим видовищем можна рано ввечері, на тлі сонця, яке заходить. 

У 2010 році президент Туркменістану відвідав свердловину та розпорядився закрити її найближчим часом. Але поки цього ще не сталося.

Кратер Дарваза Кратер Дарваза

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк