08.08.2021, 14:54

Блакитне озеро: де знаходиться одне з найчистіших озер на планеті, купатися в якому суворо заборонено

Голубое озеро

Це мініатюрне прісноводне озеро зі складною назвою Rotomairewhenua вважається найчистішим озером у Новій Зеландії та одним з найчистіших озер на планеті. Вода в озері є екстремально чистою, а купання в озері заборонено.

Детально досліджувати водойму екологи стали лише з 2011 року. Час Пік розповість деякі цікаві факти про цю унікальну водойму.

Блакитне озеро (мовою маорі - Rotomairewhenua) розташоване в Національному парку Озер Нельсон (Nelson Lakes National Park) на Південному острові в Новій Зеландії. Маорійські племена Ngati Apa ki te Ra to шанують Блакитне озеро як священне, називаючи його "озером мирної землі".

самое чистое озеро в Новой Зеландии самое чистое озеро в Новой Зеландии

Традиційно маорі проводили на озері церемонію очищення для померлих. Мета церемонії полягала в тому, щоб дух покійного очистився та міг почати свою подорож на Гаваїки, яку вони вважали своєю історичною батьківщиною. Маорі вірять, що душі покійних повертаються на цю землю після смерті.

На озері Rotomairewhenua церемонія очищення проводилася тільки для чоловіків. Церемонія очищення для жінок проводилася на сусідньому озері Констанс.

Озеро Rotomairewhenua лежить на висоті 1200 метрів над рівнем моря. Вода в ньому настільки чиста, що при зануренні можна бачити далеко перед собою.

самое чистое озеро в Новой Зеландии самое чистое озеро в Новой Зеландии

Глибина видимості в озері Rotomairewhenua становить від 70 до 80 метрів. Для порівняння - глибина видимості в дистильованій воді становить приблизно 80 метрів.

Незвичайну чистоту Блакитного озера вчені пов'язують з тим, що вода в нього надходить з сусідньої водойми - озера Констанс. В озері Констанс вода фільтрується і тільки потім потрапляє до озера Rotomairewhenua.

В результаті великого дослідження воду в Блакитному озері екологи прирівняли за властивостями та якістю до дистильованої води. 

самое чистое озеро в Новой Зеландии самое чистое озеро в Новой Зеландии

Дивовижний блакитний колір озера пояснюється кришталевої чистотою води. Завдяки своїй чистоті вода в озері має дивовижний відтінок, який протягом дня варіюється від глибокого синього до світло-фіолетового.

Вода в озері оновлюється повністю приблизно кожні 24 години.

Після сильних дощів, які заносять до озера забруднюючі частинки, іноді вода в озері стає каламутною. Однак після закінчення зливи озеро дуже швидко знову стає кристально чистим.

самое чистое озеро в Новой Зеландии самое чистое озеро в Новой Зеландии

Національний парк Озер Нельсон - це природоохоронна зона, доступ до якої строго обмежено. Заходити в озеро, а, тим більше, купатися або займатися дайвінгом - категорично заборонено. Тільки вчені можуть отримати особливий дозвіл на занурення в озеро для того, щоб зробити унікальні фотографії.

Поблизу озера Rotomairewhenua немає туристичних баз, зустріти тут туристів можна вкрай рідко. Основними відвідувачами цих мальовничих місць є дослідники та екологи.

самое чистое озеро в Новой Зеландии самое чистое озеро в Новой Зеландии

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк