08.08.2021, 18:22

Чому на людині темніє срібло і що робити в таких випадках

потемнело серебро

Нерідко буває, що срібні прикраси при носінні темніють. Хтось бачить в цьому погану прикмету, інші ж намагаються знайти явищу наукове пояснення.

Раніше, коли пізнання людства в хімії були не настільки глибокими, раптове потемніння срібного предмета вважали ознакою пристріту або порчі.

По тому, яка саме прикраса потемніла, визначали вигляд магічного впливу. Наприклад, потемніле срібне кільце означало вінець безшлюбності, сережки - сильний пристріт, а потемнілий натільний хрестик означав найнебезпечнішу порчу на смерть.

Сучасні езотерики також часто пояснюють потемніння срібла з паранормальної точки зору. Вважається, що цей метал вміє притягувати до себе негатив, і якщо прикраса потемніла, значить, в людині накопичилося багато негативної енергії, і це сигнал про наведеної порчі або про негаразди зі здоров'ям.

Якщо підходити до питання з матеріалістичної точки зору, то потемніла срібна прикраса дійсно може сигналізувати про хвороби. Причиною потемніння є окислення металу під впливом тих речовин, з якими він взаємодіє. Прикраса, яке постійно контактує зі шкірою, може почорніти при різкій зміні хімічного складу поту, наприклад, при ендокринних порушеннях, гормональних збоях, запальних захворюваннях, хронічному стресі. Тож раптово потемніле кільце або ланцюжок є "дзвіночком" до того, щоб зайвий раз сходити на обстеження.

До слова, срібло при носінні може не тільки темніти, але і світлішати. В цьому випадку потрібно перевірити роботу нирок.

Не завжди потемніння срібла є ознакою хвороби, до цього можуть приводити й інші чинники, наприклад просто підвищене потовиділення в спеку або при інтенсивних фізичних навантаженнях. Якщо ваші прикраси темніють саме влітку або після занять спортом, панікувати не варто: срібло слід почистити і не носити його, якщо ви рясно потієте.

Срібло може темніти також від впливу миючих засобів, косметики або через особливості навколишнього середовища. Відомо, що потемнінню срібла сприяє вологе середовище, а також наявність сірководню в повітрі і сірки в якихось миючих засобах.

Щоб повернути срібним прикрасам первозданний вигляд, можна скористатися підручними засобами.

  • Сода і фольга - один з найефективніших методів. Потрібно довести до кипіння 500 мл води, додати 2 ст. л. соди, занурити в воду шматок алюмінієвої фольги, потім покласти туди прикрасу. Зачекайте 20 хвилин, потім промийте прикрасу чистою водою.
  • Нашатирний спирт розвести у воді в пропорції 1:10 і опустити в розчин прикрасу на півгодини (в запущених випадках - довше).
  • Оцет 6% або 9% - потрібно залишити в ньому прикрасу на 2 години. Якщо чорнота не зникає, оцет можна трохи підігріти.
  • Зубну пасту потрібно нанести на прикрасу і потерти м'якою щіткою, тканиною або губкою.
  • Лимонна кислота допоможе видалити помірне потемніння срібла, якщо її розвести у воді і замочити прикрасу. Для кращого ефекту розчин можна прокип'ятити.
  • Кока-кола відома своєю здатністю розчиняти іржу та інші забруднення. Занурте в неї потемнілу прикраса, а якщо не допоможе - спробуйте прокип'ятити срібло в кока-колі.
  • Губна помада також може допомогти з висвітленням срібла завдяки жирам і діоксиду титану в її складі. Нанесіть трохи помади на прикрасу і тріть ганчіркою, поки чорнота не зникне.
  • Кухонна сіль також може видаляти потемніння зі срібла. Потрібно зробити розсіл в пропорції 1 чайна ложка солі на склянку води і кип'ятити в ньому прикрасу 15 хвилин.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: