16.08.2021, 22:36

Прокляті шедеври: Картини, що приносили своїм власникам самі нещастя

Марина Началова | Всі новини автора
картина

Деякі шедеври живопису мають погану славу через те, що вони приносили нещастя своїм власникам.

Час Пік розповість про деякі полотна, які забобонним людям краще не вішати у себе в домі.

Так, картина Дієго Веласкеса "Венера з дзеркалом" є однією з них. Це єдине збережене до наших днів зображення оголеної натури, що вийшло з-під пензля цього художника. На момент створення картина не була надто популярною, оскільки інквізиція засуджувала подібні гріховні сюжети. Але бід своїм власникам вона принесла чимало.

Купець з Мадрида, який придбав "Венеру з дзеркалом", незабаром зазнав великих збитків - кораблі з його товарами затонули, а те, що залишилося, захопили пірати. Другий власник картини теж позбувся майна - в його склад вдарила блискавка і він згорів. Третій власник полотна - багатий лихвар - вже через три дні після придбання картини став жертвою грабіжників, які вломилися в будинок, зарізали господаря і винесли все цінне. Потім картина довго подорожувала по музеях і приватних колекціях, поки не опинилася в Національній галереї Лондона. Там в 1914 році на картину накинулася божевільна жінка і порізала її з ножем, але картину вдалося відреставрувати.

Якщо не хочете пожежі в своєму будинку - тримайте від нього подалі картину "Водяні лілії" Клода Моне. Вогонь просто переслідує це полотно. Спочатку пожежа сталася в майстерні самого художника, але картина від вогню не постраждала. Потім полотно купили власники кабаре на Монмартрі, і через місяць там сталася пожежа. Після цього картина перекочувала до мецената Оскара Шмітца, і через рік його будинок згорів у пожежі. Та ж доля спіткала Нью-Йоркський музей мистецтв в 1958 році, через 4 місяці після появи там цієї картини. Причому в кожній з пожеж полотно дивним чином залишалося цілим.

По-справжньому моторошно виглядає картина "Руки чинять опір йому", написана в 1972 році американським художником Біллом Стоунхемом. На полотні зображений хлопчик і дівчинка, схожа на ляльку, що стоять біля скляних дверей, за якою - ніч і кілька притиснутих до скла маленьких рук.

За словами художника, на картині зображений він сам в п'ятирічному віці, двері розділяють реальний світ і світ снів, а лялька - провідник, який проведе хлопчика через світ снів. Руки представляють альтернативні життя або можливості.

З цією картиною пов'язані різні страшні легенди. Подейкують, що ті, хто подивиться на картину, починають погано себе почувати, а в їх будинках відбуваються дивні речі. Так, мистецтвознавець, який був першим глядачем картини, в дуже швидкому часі раптово помер. Недовго прожив і артист Джон Марлі, який купив картину: його серце не витримало після операції.

Потім якимось чином картина опинилася на звалищі, звідки її забрав місцевий житель. В першу ж ніч його маленька дочка прибігла з криком: "Діти на картині б'ються!". У наступну ніч дівчинка розповіла, що діти на картині стоять за дверима. Чоловік у жаху поспішив позбутися полотна і продав його на аукціоні.

Картина Едварда Мунка "Крик" справляє гнітюче враження - від неї прямо-таки виходить жах людини, охопленої божевіллям. Але картина відома також нещастями, які вона приносила.

Згідно з легендою, співробітник музею одного разу впустив картину, і з тих пір почав страждати нестерпними головними болями, які довели його самогубства. Ще один службовець музею, який також впустив картину, розбився в автокатастрофі. А відвідувач, який помацав картину в музеї, згорів у пожежі у власному будинку.

Сам Мунк після закінчення роботи над картиною пережив нервовий зрив і проходив лікування електрошоком у клініці. Але тут варто задуматися, що було причиною, а що наслідком: ймовірно, нестабільний психічний стан художника призвів до створення такого полотна.

Картина "Поклоніння волхвів" Пітера Брейгеля-старшого, на думку її власників, прирікала сім'ю на бездітність. Художнику позувала його кузина, яка страждала безпліддям. За чутками, недуг передавався всім сім'ям, в дім яких потрапляло полотно. Чотири рази картину купували і чотири рази потім перепродавали. Кажуть, що на ній зображено занадто багато страждань - Діви Марії, що зазнала душевних мук через долю свого сина, і безплідної натурниці, що позувала для написання її образу.

Читайте ще: Астрономи повідомили, в якому році на Землю може впасти астероїд

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: