18.08.2021, 18:58

Що не можна робити на Преображення Господнє: 5 головних заборон Яблучного Спаса

яблочный спас

19 серпня православні християни відзначають велике свято - Яблучний Спас або Преображення Господнє. Це свято припадає на перші дні Успенського посту, проте обмеження пов'язані не тільки з цим.

Про те, що не можна робити на Яблучний Спас, розповість Час Пік.

Як і будь-яке важливе свято, яким є Преображення Господнє, 19 серпня слід провести в мирі з оточуючими, а також надавати допомогу всім, хто про неї просить.

Суворі заборони Яблучного Спаса

  • Думку про те, що в цей день можна влаштувати гучне святкування, варто відкинути. В першу чергу, потрібно пам'ятати, що піст вже почався, а це значить: м'ясо, молоко, жирна їжа і все те, що є звичним для святкового столу, під забороною. Крім того, відмовитися слід від алкогольних напоїв.
  • Купатися у водоймах на Преображення не можна. Предки вірили, що 19 серпня можна потривожити русалок, які готуються до зими. Це принесе нещастя не тільки людині, яка порушила заборону, але і всій її родині.
  • На Яблучний Спас слід бути особливо уважним до комах - їх не можна вбивати або проганяти з дому. На другий Спас до них - особлива пошана.

  • Всю важку роботу по дому або в городі необхідно відкласти. Також 19 серпня - не час для шиття, в'язання та іншого рукоділля. Потрібне прибирання? Провести його краще до свята.
  • Разом з тим, збирати фрукти нового врожаю на Яблучний Спас можна. Тільки це варто робити після відвідування богослужіння. До речі, яблука їсти можна також тільки після освячення.

Преображення Господнє - ідеальний день для того, щоб провести його в гармонії з собою та іншими людьми. Тому варто всіляко уникати стресових ситуацій, скандалів і ні в якому разі не таїти образи.

Читайте також: Синоптик детально розповів, якою буде осінь в Україні цього року

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк