Секрет розкритий: що потрібно зробити з цибулею, щоб більше від неї не плакати
Кожній господині відомо, що цибуля - незамінне доповнення до багатьох страв. Однак є і зворотна сторона - овоч містить летючі речовини, які дратують ніжну слизову, ніж і викликає сльози.
Мало хто знає, що існують хитрощі, завдяки яким можна позбутися від цієї незручності, передає Час Пік.
Так в чому ж причина? При подрібненні овоча порушується його клітинна структура, що вивільняє заблоковані в клітинах ферменти. Один з них - аллііназа. Коли він досягає очей, його молекули вступають в реакцію з водою, в результаті чого утворюється сірчана кислота, яка подразнює очі.
Однак подразнюючу дію алліінази можна нейтралізувати. Наприклад, поклавши овоч в морозилку на 10 хвилин. Низька температура значно знижує дію дратівної речовини, що міститься в овочі.
Також нейтралізувати подразнюючу дію алліінази можна за допомогою води, адже вона - хороший нейтралізатор речовин, що виділяються при різанні цибулі. Перед тим як нарізати овоч скибочками, умочіть його в воду або наріжте його у воді. Ви можете зробити це в каструлі, плоскому посуді або під краном. В результаті газ, що виділяється при різанні, негайно вступає в реакцію з водою і не досягає очей.
Читайте також: Загляньте в майбутнє: пройдіть тест і дізнайтеся, в якому напрямку вам варто рухатися
Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк. |