03.09.2021, 13:55

Надсильна сонячна буря може надовго "відрубити" інтернет по всій Землі, - дослідження

Марина Началова | Всі новини автора

Надпотужна сонячна буря може призвести до глобальних збоїв в інтернет-мережі, які можуть тривати тижні і навіть місяці.

До такого висновку прийшла Сангіта Абду Джіоті, фахівець з інформаційних технологій з Каліфорнійського університету в Ірвайні, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Джіоті ​​озвучила свою доповідь на щорічній конференції SIGCOMM 2021, присвяченій телекомунікаціям.

Вченим відомо про те, що періодично на Сонці відбувається надпотужний викид коронарної маси, який призводить до сильних магнітних бур на Землі. Одна з таких бур, що отримала назву "Подія Керрінгтона", сталася на початку вересня 1859 року. Тоді британський астроном Річард Керрінгтон спостерігав найбільший спалах на Сонці, за яким послідував коронарний викид. Це призвело до збоїв у телеграфній мережі по всій Європі і Північній Америці, а північне сяйво можна було спостерігати навіть в околоекваторіальних широтах.

З початку космічної ери (з 1957 року) найсильніша магнітна буря сталася 13 березня 1989 року. Тоді особливо сильні збої відбулися в енергосистемі в канадській провінції Квебек, через що буря отримала назву "Квебекська подія". Спостерігалися також збої в радіозв'язку та роботі космічних апаратів.

Що ж станеться при найсильнішій магнітній бурі, на зразок згаданих вище, з сучасними інтернет-комунікаціями? Сангіта Абду Джіоті ​​вважає, що нічого хорошого: за її словами, наземним інтернет-магістралям навряд чи щось загрожує, оскільки їх протяжність не така велика, до того ж вони, як правило, мають заземлення. Інша ситуація з підводними кабелями, які пролягають між материками: хоча оптоволоконні лінії не схильні до дії електромагнітних бур, цього не можна сказати про ретранслятори, які встановлюються кожні 50-150 км для посилення сигналу.

У доповіді Джіоті ​​вказується, що надпотужна магнітна буря, швидше за все, виведе з ладу ретранслятори, і на їх відновлення піде багато часу: від декількох днів до декількох місяців.

Внаслідок сильної магнітної бурі також може постраждати електроніка космічних супутників і обладнання в дата-центрах.

За наявними даними, ймовірність виникнення надсильної сонячної бурі в найближче десятиліття становить від 1,6 до 6%.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк