05.09.2021, 12:29

Таких у світі було тільки три: В Україні засвітилася унікальна ЗАЗ "Таврія"

ЗАЗ "Таврия"

В Україні з 17 по 19 вересня відбудеться найбільший технічний фестиваль OldCarLand, на якому продемонструють техніку, яка випускалася на території України в різні роки. Серед них - "Таврія" в рідкісному кузові ландо.

Фестиваль пройде в Державному музеї авіації ім. О. К. Антонова по вул. Медова, 1 у Києві, повідомляє Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Організатор виставки Павло Лозовенко на своїй сторінці в Facebook повідомив, що підготовка до фестивалю OldCarLand йде повним ходом.

Організаторам виставки вдалося відшукати унікальні зразки української техніки. Серед них одна з двох збережених "Таврія" в рідкісному кузові ландо.

ЗАЗ "Таврия"

В Україні наприкінці 1980-х років зважилися на сміливий експеримент - створити відкриту версію "Таврії", яка призначалася для експортних ринків Європи. Розробкою та виготовленням зайнявся НТЦ "ЗАЗ-Автотехніка".

Взявши за основу звичайний трьохдверний хетчбек ЗАЗ-1102, вони зрізали задню частину даху, замінивши її м'яким складним верхом, а над головами водія та переднього пасажира з'явився великий люк.

ЗАЗ "Таврия" ЗАЗ "Таврия"

На початку 1990-х дві такі "Таврії" було відправлено з України до Греції для випробувань. Один з автомобілів повернувся до України, а інший залишився в Греції. Потім незрозумілим чином опинився в Македонії й був виставлений на продаж. Його купив фанат автомобілів з Нідерландів та продав в Естонію.

За деякими даними, було зроблено 3 таких автомобілів. Однак, цей прототип так і не надійшов у виробництво.

ЗАЗ "Таврия"

Довідка: ЗАЗ-1102 "Таврія" - радянський і український автомобіль II групи особливо малого класу з кузовом типу хетчбек, перший передньопривідний легковий автомобіль Запорізького автомобільного заводу. Є "наступником" моделі ЗАЗ-968. Серійно випускався на Запорізькому автомобільному заводі з 1987 по 2007 рік, а моделі на її платформі вироблялися до початку 2011 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк