24.09.2021, 12:43

Воздвиження Хреста Господнього: що категорично не можна робити на Ставрів день

Воздвижение Креста Господня

Православні християни 27 вересня відзначатимуть одне з 12 головних релігійних свят - Воздвиження Хреста Господнього. Існує дві найважливіших заборони на це свято, одна є церковною, а друга - народна.

Щорічно свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (Хрестовоздвиження, в просторіччі Воздвиження, Здвиження, Ставрів день, Капустки, Капусниці) відзначається 27 вересня, повідомляє Час Пік.

Свято, встановлене в пам'ять набуття Хреста Господнього, яке згідно з церковним переказом відбулося у 326 році в Єрусалимі біля гори Голгофи - місця Розп'яття Ісуса Христа. Назва свята обумовлена звичаєм Церкви на Сході ритуально воздвигати хрест під час богослужіння.

У 326 році цариця Олена (мати римського імператора Костянтина Великого) вирушила на пошуки християнських святинь і знайшла Хрест, на якому було розп'ято Ісуса, і печеру де його було поховано, а потім  він воскрес.

Макарій - єрусалимський Патріарх - спорудив хрест, щоб всі бажаючі могли побачити святиню і доторкнутися до неї. Імператор Костянтин побудував храм Гробу Господнього (Вознесіння Христового). Освятили храм 13 вересня, а 14 (27 - за новим стилем) заснували свято Воздвиження Хреста Господнього.

У цей день християни згадують не тільки легенду про пошуки Хреста біля Голгофи, а й повернення Животворящого Хреста з Персії, де він протягом 14 років перебував у полоні. У 628 році грецький імператор Іраклій здобув перемогу над персами та повернув святиню до Єрусалиму.

Воздвижение Креста Господня

Традиції

У день Хрестовоздвиження належить здійснювати всенічне бдіння та літургію. Центральною подією стає святкове богослужіння напередодні свята - бдіння.

Після походу до церкви віруючі окроплюють святою водою свої будинки, щоб захиститися від нечистої сили. З тією ж метою можна намалювати у будинку хрест крейдою, сажею, вугіллям. Хрест також можна зробити з гілочок горобини.

Подбайте про зимівлю коренеплодів. Згідно з повір'ям "на Воздвиження осінь літо відсуває". Потрібно ховати всі овочі, щоб вони не постраждали від заморозків.

У городах закінчували прибирання, з цього дня починалися "свята капусти". Напередодні качани прибирали з городу, а потім ще тижнів зо два заготовляли овоч на зиму, влаштовуючи капустяні вечірки з хороводами.

З Воздвиження починався ряд осінніх дівочих вечірок, званих "Капусниками", "Капустками", "Капусницями". Капусниці тривали два тижні. Дівчата, одягнувши ошатний одяг, ходили з будтинка в будинок з піснями - рубати капусту. Хлопці-женихи приходили з гостинцями і видивлялися наречених - "капусниць".

Воздвижение Креста Господня

Що не можна робити в свято

Хрестовоздвиження випадає на суворий піст. З раціону потрібно виключити м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти та будь-яку їжу тваринного походження. А ось рослинне масло дозволено.

Не можна лаятися, лихословити іта займатися будь-якою важкою фізичною працею.

Варто відмовитися від домашніх справ: прання, прибирання, шиття.

На Воздвиження не починали ніяких важливих і значних справ, тому що все розпочате в цей день буде марним та безуспішним, або завершиться повним провалом.

На Воздвиження заборонялося гуляти на природі, відправляти в ліс або до водойм. Раніше в будинках в цей день замикали всі двері. Вважалося, що в свято Хрестовоздвиження змії та ящірки сповзаються для гніздування.

Воздвижение Креста Господня

Народні прикмети

На Воздвиження - осінь до зими швидше рухається.

На Воздвиження каптан з шубою зрушився, і шапка насунулася.

Хто на Воздвиження піде в ліс, той пропаде.

На Воздвиження останні птахи відправляються на зимівлю.

Не починай жодної важливої справи - все піде прахом.

На Воздвиження двері на замку, щоб гади в будинок не потрапили.

Воздвижение

Погодні прикмети

Вітер північного напрямку - до теплого літа.

Ранкові заморозки - зима рано настане.

Різко стало холодно - до ранньої весни.

Погода тепла - тепло простоїть ще довго.

Якщо поспіль кілька днів дме західний вітер - буде погана погода.

Гуси летять високо - повінь буде висока, низько - річка практично не підніметься.

Якщо журавлі летять повільно й високо, курликая на льоту, то осінь буде теплою.

Воздвижение

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк