03.10.2021, 23:07

"Люди самі це відчувають": Академік заявив, що "Дельта"-коронавірус відрізняється від звичайної застуди

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні на даний момент лідирує за поширеністю штам коронавірусу "Дельта". Його симптоми схожі на звичайну застуду, але все ж є відмінності.

Про це заявив в інтерв'ю "]]>Апострофу]]>" професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко, передає Час Пік.

За його словами, внаслідок мутацій штам "Дельта" став краще розвивається в клітинах людини.

"Він в сотні, а дехто каже, і в тисячу разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є таким заразним. Зараз вважають, що приблизно 98-99% хворих по всьому світу інфіковані саме цим варіантом коронавірусу. Він витісняє інші", - зазначив Комісаренко.

За словами вченого, ознаки "Дельта"-штаму майже такі ж, як і у попередників, але є певні відмінності.

"Він почав заражати більше молодих людей. Можливо це через те, що в першу чергу були вакциновані літні люди, а молодь ще залишається незахищеною", - вважає академік.

Комісаренко назвав деякі відмітні ознаки "Дельти", яка є більш агресивною, оскільки може заражати більшу кількість клітин і розмножується швидше.

"Клінічні прояви видно раніше, інкубаційний період коротший на два-три дні. А деякі з характерних ознак, до яких ми вже звикли, не виявляються - це втрата смаку та нюху. Але в цілому перебіг захворювання більш гострий і важкий", - зазначив він.

Комісаренко заявив, що пацієнти, як правило, відчувають, що захворіли не на звичайну ГРВІ.

"Не дивлячись на схожість симптомів, перебіг коронавірусної хвороби відрізняється від звичайної застуди. Люди самі це відчувають. Це нетиповий для застуди стан. Але якщо є невпевненість, завжди краще звернутися до лікаря і здати ПЛР-тест", - повідомив учений.

Читайте ще: Лікар розповіла, за якими симптомами можна запідозрити у себе "Дельта"-ковід

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк