05.10.2021, 07:52

Оголошено лауреатів Нобелівської премії 2021 року в галузі фізіології та медицини

лауреаты Нобелевской премии

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини 2021 року стали Девід Джуліус та Ардем Патапутян за вивчення реакцій організмів на температуру та дотик.

Про це 4 жовтня повідомили на сайті Нобелівського комітету. Вручення ]]>транслювалося ]]>на YouTube, повідомляє Час Пік.

"Цього року премія з медицини присуджена Давиду Джуліусу та Ардему Патапутяну. Їх дослідження розкрили один із секретів природи, пояснивши молекулярну основу сприйняття тепла, холоду та механічної сили, яка має фундаментальне значення для нашої здатності відчувати, інтерпретувати та взаємодіяти з нашим внутрішнім і зовнішнім середовищем", - йдеться в заяві.

Детальніше про ці дослідження йдеться в ]]>прес-релізі]]> Нобелівського комітету.

Давид Джуліус народився у 1955 році в Нью-Йорку. Дослідник отримав ступінь доктора філософії в 1984 році в Каліфорнійському університеті Берклі. У 1989 році чоловік почав працювати в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско.

Ардем Патапутян народився у 1967 році в ліванській столиці Бейруті. Пізніше вчений переїхав до Лос-Анджелесу й у 1996 році отримав ступінь доктора філософії в Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені. Працює професором в американському некомерційному медичному та Дослідницькому центрі Scripps Research в Ла-Хойя у Каліфорнії.

Нагадаємо, 4 жовтня в Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень. Переможець в галузі фізики буде визначений у вівторок, 5 жовтня. У середу та четвер назвуть імена лауреатів з хімії та літератури. Володаря премії миру оголосять 8 жовтня.

Згідно з даними Нобелівського комітету, на премію миру в цьому році претендують 329 кандидатів, 234 з них - це фізичні особи, решта 95 - організації.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк