05.10.2021, 11:55

Господиням на замітку: Як зберігати моркву та буряк, щоб вони залишилися свіжими до весни

способы хранения моркови и свеклы

Морква та буряк добре збережуть смакові якості до самої весни, якщо правильно підійти до збирання врожаю й забезпечити овочам оптимальні умови для зберігання.

У жовтні багато хто відправляють овочі на тривале зберігання. Існують деякі нюанси, які потрібно враховувати і дотримання яких допоможе зберегти моркву та буряк до самої весни, повідомляє Час Пік.

Урожай буряка правильно збирати до настання перших заморозків. Якщо плоди підмерзнуть, довго зберігатися вони не будуть. Моркву можна залишити на городі до першого снігопаду. Однак, якщо осінь дощова, то зайнятися збором врожаю краще якомога раніше, поки коренеплоди не ввібрали надлишки вологи.

Спочатку необхідно перебрати коренеплоди. Дрібні екземпляри йдуть на приготування їжі, а на зимівлю краще відправити великі й міцні екземпляри.

Не варто відправляти на зберігання пошкоджені коренеплоди. Гниль з одного плоду може поширитися на сусідні.

Правила зберігання моркви

Припинити полив моркви слід за 4 тижні до передбачуваного збору врожаю. Після викопування плоди потрібно просушити та видалити бадилля. Для того щоб зберегти смакові якості моркви, в місці зберігання потрібно забезпечити високу вологість повітря і температуру на межі 0°С.

Найбільш поширені способи зберігання моркви:

  • у тканинних або сітчастих мішках до декількох десятків кг, в які насипають шар 10 см вологої тирси поверх коренеплодів;
  • у пакетах до 5 кг, при цьому їх щільно зав'язують;
  • у ящиках, плоди пересипають піском, простеживши, щоб вони один одного не торкалися.

Правила хранения моркови

Правила зберігання буряка

Припинити поливи буряка слід за кілька тижнів до передбачуваного терміну збору врожаю. Зібрані овочі обтрушують від грунту, зрізають зелень, залишивши до 2 см бадилля, і залишають просушитися на пару годин на відкритому повітрі.

Ідеальними умовами для зберігання буряка можна вважати температуру в межах +2°С та підвищену вологість повітря в приміщенні.

Найбільш поширені способи зберігання буряка:

  • у ящиках, пересипані піском в кілька шарів, при цьому варто простежити, щоб овочі не стикалися, щоб уникнути гниття;
  • у пакетах по 15 кг, спочатку їх зав'язують, а як тільки на стінках пакетів з'являються ознаки вологи, їх злегка відкривають, щоб пішла зайва волога;
  • у погребі, в ящиках поверх картоплі, в кілька шарів;
  • у підвалах і льохах в ящиках самостійно.

Моркву та буряк можна зберігати в погрібах або на горищі. Якщо збираєтеся зберігати овочі у піску, знадобляться великі ящики, але можна використовувати й стару ванну.

Є ще один нюанс - морква і буряк повинні лежати в різних місцях. 

Кожен шар коренеплодів потрібно засипати піском на три-чотири сантиметри у висоту. Зверху морква та буряк повинні бути засипані піском. Це потрібно для того, щоб овочі не стали їжею для мишей та щурів.

Плоди, поміщені в пісок, не втратять вологу, яка в них знаходиться. Морква та буряк залишаться солодкими й хрусткими. А в разі, якщо один з коренеплодів почне гнити, шкідливі мікроорганізми не зможуть перебратися на сусідні.

Правила хранения свеклы

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк