18.10.2021, 15:38

Незворотні зміни: в найстарішому льоді Арктики утворилася гігантська ополонка

арктика

У північному регіоні острова Елсмір дослідники з Університету Манітоби (Канада) зафіксували утворення гігантської тріщини в одному з найстаріших арктичних льодів. 

Розмір тріщини перевищує 3000 квадратних метрів, що можна порівняти з площею Люксембургу, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ. 

Перша ополонка була виявлена на півночі від Гренландії ще в травні 2020 року. Тоді вона відкрилася на два тижні під дією сильного вітру. 

Провівши аналіз атмосферних даних та знімків морського льоду, експерти встановили, що лід в цьому місці утворював ополонки двічі - в 1988 і в 2004 роках. Однак тоді ніхто не звернув увагу на це дивне явище. Справа в тому, що лід тут товстий і рухається повільно.  

Останні спостереження показали, що остання крижана територія на планеті не так стійка до змін клімату, як вважалося раніше. З кожним роком лід стає все тонше, а тріщини можуть виникати все частіше. 

Прогноз заснований на даних спостережень свідчить про те, що в перспективі льодовий щит зруйнується, а Арктика назавжди та безповоротно зміниться. 

Читайте також: 

Названо території, які незабаром поглине океан: подія торкнеться понад 1,5 млрд людей

Астрономи зафіксували незвичайну серію сигналів з далекого космосу

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк