04.12.2021, 21:30

Українські полярники показали, як виглядає повне сонячне затемнення в Антарктиді

солнечное затмение

4 грудня відбулося унікальне астрономічне явище - повне сонячне затемнення. Насолодитися видовищем в повній мірі можна було тільки з Антарктиди, частково з Південної Африки та південної частини Атлантичного океану. Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" також стали свідками рідкісного явища.

Відео повного сонячного затемнення оприлюднено на сторінці Центрального антарктичного наукового центру в Facebook, передає Час Пік.

"Це дуже рідкісне явище: наступного потрібно чекати 18 років, а попереднє було в 2003-му", - зазначили полярники.

Щоб зафіксувати процес, українські вчені з колегами з всесвітньо відомої обсерваторії Haystack Массачусетського технологічного інституту (США) підготувалися заздалегідь. Вони пояснили, в чому унікальність явища.

Справа в тому, зараз в Південній півкулі літо, і коли серед антарктичного дня в цю пору року тінь від місяця повністю затуляє сонячний диск, то нічна темрява охоплює весь навколоземний простір від поверхні до іоносфери, "створюючи нестандартні умови для поширення радіохвиль". Саме в такі моменти можна почути радіостанції на рекордній відстані понад 15 тисяч км і зареєструвати випромінювання надпотужних блискавок з Південної Америки, яке зазвичай доходить до станції "Академік Вернадський" тільки глибокої зимової ночі.

Крім того, тінь від місяця, яка рухається з величезною швидкістю, здатна утворювати плазмові хвилі в іоносфері - там, де захисне магнітне поле Землі приймає удари сонячного вітру.

"Ці хвилі іонізованого розрідженого газу (плазми) наші фахівці можуть "зловити" за допомогою спеціального надчутливого радара - іонозонду оригінальної української розробки", - повідомляють полярники.

За їхніми твердженнями, потужність цих хвиль здатна навіть створити несподівану магнітну бурю.

Читайте також: Астрономи виявили планету, на якій рік триває всього 8 годин

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк