03.12.2021, 18:29

Астрономи виявили планету, на якій рік триває всього 8 годин

экзопланета

Астрономи відкрили дивовижну планету, яка здійснює оборот навколо своєї зірки всього за вісім годин. 

Дослідження цієї планети може пролити світло на особливості інших представників класу екзопланет, передає Час Пік з посиланням на Space.com.

Планету, яку позначили як GJ 367b, вдалося виявити за допомогою телескопа TESS, призначеного для пошуку екзопланет. Потім спостереження за планетою продовжили за допомогою HARPS - інструменту, розташованого на 3,6-метровому телескопі Європейської південної обсерваторії в Чилі.

Спостереження показали, що GJ 367b обертається навколо невеликого і тьмяного червоного карлика. Планета знаходиться на відстані 31 світлового року від Землі. Її розмір приблизно на 30% менше, ніж у нашої планети, а маса - на 45%.

Повний оборот навколо своєї зірки GJ 367b здійснює всього 7,7 годин. Дослідники називають цей орбітальний період "ультракоротким". Незважаючи на те, що з подібними об'єктами вже стикалися, вони є маловивченими.

На підставі того, що щільність планети значно вище, ніж у Землі, астрономи зробили висновок про наявність великого залізного ядра.

"Ці характеристики схожі на характеристики Меркурія з його непропорційно великим залізним та нікелевим ядром, що відрізняє його від інших планет в Сонячній системі", - стверджує один з авторів дослідження Сцилард Чизмадіа.

Наявність життя в будь-яких формах на GJ 367b виключається, оскільки вона поглинає в 500 разів більше радіації, ніж Земля. Ймовірно, що атмосфера також відсутня. Як з'явилася планета - поки неясно. Згідно з однією з гіпотез, вона може бути частиною більшого об'єкта, який був зруйнований в результаті впливу зірки або після катастрофічного зіткнення.

Читайте також: Проявилася нова загроза з космосу: може стати причиною загибелі всього живого на планеті

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк