02.12.2021, 22:59

Проявилася нова загроза з космосу: може стати причиною загибелі всього живого на планеті

космос

Людина все далі і далі просувається в освоєнні космосу, що збільшує ризик виникнення ще однієї проблеми - вторгнення інопланетних організмів на Землю.

Такий висновок роблять дослідники в новій статті в журналі BioScience, передає Час Пік.

На думку вчених, збільшення кількості місій, які націлені на доставку на Землю інопланетних зразків, можуть також стати причиною перенесення на нашу планету позаземних організмів, які виживають в умовах космосу. Навіть якщо це мікроорганізми або віруси, вони можуть завдати непоправної шкоди процвітаючим на Землі видам.

Причому біологічне "зараження" може виявитися двостороннім: при зіткненні зі зразками земного життя, інопланетне життя також постраждає.

Ентоні Ріккарді, професор біології з Університету Макгілла в Монреалі та його колеги закликають до спільних досліджень астробіологів, які займаються пошуками позаземного життя, і біологів, які вивчають інвазивні види на Землі. Ріккарді припускає, що найбільш вірогідними претендентами на виявлення в космосі є мікробні організми, що нагадують бактерії.

Незважаючи на те, що ризик міжпланетного зараження дуже низький, Ріккарді акцентує увагу на необхідності дотримуватися обережності.

Як доказ міжпланетного "обміну" живими організмами дослідники наводять ситуацію з ізраїльським космічним кораблем Beresheet, що врізався в Місяць в 2019 році з тисячами тардиградів (тихоходки) - мікроскопічних тварин, які можуть пережити екстремальні умови, включаючи космічний вакуум.

Читайте також: На території Африки утворюється новий океан, - дослідники

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк