05.12.2021, 17:13

Людина чи хтось інший? Загадкові сліди, залишені мільйони років тому, десятиліттями не дають спокою вченим

Марина Началова | Всі новини автора

Сліди в скам'янілій вулканічній породі були знайдені в Африці, в регіоні Лаетолі (Танзанія) ще в 1976 році. Десятки років вчені ламали голови, намагаючись зрозуміти, хто їх там залишив майже 4 мільйони років тому.

Головне питання полягало в тому, чи були ці сліди, схожі на людські, залишені стародавнім предком людей або тваринами, передає Час Пік із посиланням на ЗМІ.

Раніше вчені припускали, що сліди, вік яких було визначено близько 3,7 мільйона років, були залишені ведмедем. Проте нові дослідження заперечують цю версію.

Еллісон МакНатт, доцент Університету Огайо, навіть вивчала особливості рухів ведмежат в центрі порятунку дикої природи в Нью-Гемпширі, щоб зрозуміти, чи можуть вони залишати подібні сліди. Ведмежат приманювали ласощами, щоб вони йшли на задніх лапах, залишаючи сліди на шарі бруду. В результаті МакНатт дійшла висновку, що ведмеді, як і люди, спочатку кладуть вагу на п'яти. Але пропорції стопи були не ті, до того ж ведмеді майже ніколи не ходять на задніх лапах.

Вчених довго збивало з пантелику те, що сліди, знайдені в Танзанії, були перехресними: люди зазвичай так не ходять, але, ймовірно, той, хто залишив сліди, йшов таким чином, щоб тримати рівновагу на нерівній поверхні.

Згідно з новим дослідженням, сліди, ймовірно, належать невідомому гомініну - предку людини, що пересувався на двох ногах.

Вчені порівняли сліди з відбитками ведмедів, шимпанзе та людей. Сліди були виміряні, сфотографовані та відскановані в 3D, і було виявлено, що вони мають великий відбиток на п'яті та великому пальці ноги, і обидві ці ознаки підходять для виду гомінінів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: