19.12.2021, 22:04

Зимове сонцестояння 2021: традиції, прикмети та заборони

Марина Началова | Всі новини автора

21 грудня 2021 року - день, коли Сонце "поверне на весну". З найдавніших часів день зимового сонцестояння мав велике значення для людей.

Зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня. Цього року момент сонцестояння настане 21 грудня о 17:59 за київським часом, передає Час Пік.

Відтак найдовша ніч буде з 20 на 21 грудня. Після цього світловий день почне збільшуватися.

У багатьох культурах день зимового сонцестояння відзначався як свято народження нового Сонця. Люди раділи з того, що збільшення світлового дня неминуче веде до весни та тепла. Багато дослідників вважають, що й Різдво не дарма святкується у цей час: язичницьке свято трансформувалося у християнське.

Але навіть після приходу християнства на слов'янські землі в народі продовжували жити давні містичні вірування. Вважалося, що в день зимового сонцестояння на землю приходить багато злих духів. Щоб захиститися від нечисті, у будинку розвішували ялинові гілки.

Щоб допомогти Сонцю переродитися і почати новий річний цикл, у найкоротшу ніч на вулицях розпалювали безліч багать. Існувала також традиція пекти круглі пироги і короваї як символ Сонця. Цього дня починали співати колядки, влаштовували ярмарки та народні гуляння.

Вважається, що зимове сонцестояння не можна зустрічати у брудному, рваному одязі та неприбраному будинку, щоб весь рік потім не переслідували неприємності. Також небажано пити алкоголь, провокувати конфлікти, скупитися, просити і давати у борг.

Згідно з повір'ям, якщо у цей день посадити насіння будь-якої рослини в горщик і доглядати паросток, він принесе удачу.

Сучасні езотерики радять у день зимового сонцестояння встати раніше і зустріти світанок. Потрібно постаратися впустити в будинок якнайбільше світла та тепла: розкрити всі штори, розтопити камін, запалити свічки, набрати гарячу ванну. Цей день добре підходить для того, щоб прикрасити ялинку, розвісити по оселі прикраси та гірлянди.

Також у день зимового сонцестояння найкраще позбавлятися старих боргів і закінчувати справи, які довго відкладали у довгу скриньку. Це ідеальний день для того, щоб позбавитися всього непотрібного - не тільки в квартирі, а й у житті: наприклад, розірвати токсичні стосунки, піти з нелюбимої роботи, переїхати з некомфортного місця. Нові справи, розпочаті цього дня, обов'язково матимуть успіх.

У день зимового сонцестояння можна практикувати медитацію та скласти карту бажань або хоча б список того, що ви хочете здійснити наступного року. Потужна енергетика цього дня допоможе настроїтись на здійснення своєї мрії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: