26.12.2021, 22:53

Астрономи засікли рідкісне та недосліджене явище - космічні блискавки

Марина Началова | Всі новини автора

Вчені зафіксували у верхніх шарах атмосфери Землі так звані спрайти – електричні розряди холодної плазми, що з'являються у сильну грозу.

Обсерваторія Іркутського державного університету зробила знімок спрайтів цього літа, повідомили у прес-службі установи, передає Час Пік.

Фото було зроблено за допомогою метеорної установки SKYLINE на астрофізичному полігоні в Тункінській долині.

Як відзначають вчені, спрайти - це порівняно нещодавно відкритий вид електричних розрядів у холодній плазмі, що відбуваються на висоті від 50 до 130 км (умовна межа атмосфери та космосу, так звана лінія Кармана, проходить на висоті 100 км), тобто високі спрайти відбуваються практично в космосі. Вони є якоюсь подобою блискавки, що б'є вгору. Вперше це явище було випадково зафіксовано у 1989 році. Зараз про фізичну природу спрайтів відомо дуже мало.

Спрайти з'являються над областю сильної грози. Побачити та зареєструвати їх вкрай складно – спалахи тривають лише близько однієї сотої частки секунди.

Вчені побачили спрайти на одному із знімків, які зробила метеорна установка під час грози 23 червня 2021 року. При цьому було зафіксовано досить рідкісний випадок множинних спрайтів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: