17.01.2022, 18:14

Чи богоугодно пірнати в ополонку на Водохреща: думка церкви

Марина Началова | Всі новини автора

У нашій країні існує традиція купатися у крижаній воді на свято Хрещення Господнього: нібито такий ритуал оздоровлює та "змиває гріхи". Чи повинен кожен віруючий піддавати себе такому "екстриму"?

Насправді священики не вимагають і навіть застерігають від купання у зимових водоймищах на Водохреща, повідомляє Час Пік.

Представники різних православних церков вже неодноразово заявляли, що купання в ополонці не має нічого спільного з християнськими звичаями. Звичайно, ніхто не забороняє охочим пірнати у крижану воду, але головне, що має зробити кожен віруючий на Водохреща – все-таки не це, а відвідування храму, молитва, освячення води.

Православна церква України заявляє, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі "змиванням" гріхів, отриманням особливого Божого благословення чи духовного очищення.

"Ніякого церковного розпорядження в Українській Церкві для занурення у зимову воду немає і ніколи не було.
Священики здійснюють Чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоб у ній купатися, а саму воду освячують аж ніяк не «іони срібла» хреста, що занурюється в неї. І якщо при здійсненні водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев'яний, то вода все одно силою благословення Божого та благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею – агіасмою”, - зазначили у ПЦУ.

У Церкві нагадали, що до води, освяченої на Богоявлення, слід ставитися як до святині – шанобливо, з повагою та благоговінням. Також наголошується, що Ісус зійшов у води Йордану не для очищення від гріха, тому що він був безгрішний, а для того, щоб взяти на себе гріхи людства і дарувати людям через Хрещення можливість спасіння.

"Як же грішні люди можуть "наслідувати" Ісуса Христа, купаючись узимку у водоймах? З якою метою і як саме "наслідують"? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, "підігріватися" спиртними напоями, не стримуватися в лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду", - зазначили у ПЦУ.

Як повідомляється, на відміну від українських водойм, вода в річці Йордан не є крижаною, що провокує стрес для організму.

"Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям - це ризикувати своїм здоров'ям і життям, а значить - нехтувати даром Божим", - наголошують священнослужителі.

Як зазначили в Церкві, занурення в ополонку не змиває гріхи, тому що гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, треба спочатку її виявити, від щирого серця покаятися і змінитися за допомогою Божої та через Таїнства Церкви.

Читайте ще: Водохреща: Як правильно поводитися зі святою водою і для чого її використовувати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк