17.01.2022, 22:36

Хрещенський святвечір: що заборонено робити 18 січня, щоб не накликати лиха

Навечір'я Хрещення Господнього, або Хрещенський святвечір, припадає на вечір 18 січня. Це відповідальний час для віруючих християн перед великим святом.

18 січня дотримуються суворого посту. Цей день також називали "Голодна кутя", повідомляє Час Пік.

У Хрещенський святвечір сім'я сідає вечеряти, коли на небі зійде перша зірка. Стіл цього дня скромний, пісний. Має бути приготована ​​лише непарна кількість страв.

На столі обов'язково має бути кутя, також зазвичай готували вареники, овочеві страви, боби, млинці, хліб, компот або узвар із сухофруктів.

18 січня потрібно обов'язково прибратися в домі до настання вечора, оскільки заборонено зустрічати велике свято Водохреща у безладі.

У Хрещенський святвечір небажано веселитися, вживати спиртні напої, сваритися з близькими. За народним повір'ям, цього дня не можна давати у борг. Також люди намагалися не розливати воду перед Водохрещем – це вважалося поганою прикметою.

З вечора 18 січня у храмах уже починають святити воду: читайте, як правильно поводитися зі святою водою і для чого її використовувати, а також, чи правда, що в ніч на Водохреща святу воду можна набрати з-під крана.

Багато хто на Водохреща за народною традицією купаються в крижаних водоймах: дізнайтеся, як до цього ставиться церква.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк