22.01.2022, 11:58

Тетянин день: студентські традиції та що обов'язково має бути на столі в цей день

Татьянин день

Православні християни 25 січня шанують святу великомученицю Татіану Римську, яка допомагала хворим, бідним та нужденним. Також в цей день святкують День студентства та іменини всіх, хто носить ім'я Тетяна.

Тетянин день у 2021 році традиційно святкують 25 січня. Час Пік розповість, яка історія і традиції свята, як прийнято його відзначати, що обов'язково в Тетянин день має бути на столі та чому його ще називають Днем студента.

Трохи з історії

За переказами, Тетяна жила у II-III століттях в Римі. Її батьки були християнами і виховували дочку в благочесті. З настанням повноліття вона вирішила присвятити себе Богу, тому прийняла обітницю безшлюбності. Відомо, що вона допомагала незаможним та нужденним членам християнської громади.

З приходом до влади Олександра Севера в імперії влаштували масові гоніння на християн. Схопили й Тетяну. Її змушували поклонитися статуї язичницького бога Аполлона. Вона відмовилася, за що її катували. Не домігшись свого, язичники відрубали їй голову. Це сталося у 226 році.

Свята Тетяна жила ще до поділу Церкви на православну та католицьку, що стався в XI столітті, тому її шанують віруючі обох гілок християнства. У католиків день її пам'яті припадає як і раніше на 12 січня.

Татьянин день

Тетянин день та День студента

Тетянин день нерозривно пов'язаний з Днем студента. День російського студентства встановлено в пам'ять про мученицю Татіану Римську. Мучениці Татіані в церкві ставлять свічки за успіхи в навчанні. 

Міжнародний День студентів відзначають 17 листопада, але біля витоків стоїть історія Російської імперії.
12 січня 1755 року (25-го за новим стилем) імператрицею Єлизаветою Петрівною було підписано указ щодо заснування Московського університету.

Після підписання документа "Тетянин день" стали святкувати спочатку як день народження університету, а пізніше як свято російського студентства.

Саме з того часу в Росії святу Тетяну стали вважати покровителькою студентів. Державним свято стало у 2005 році, хоча студенти його відзначають з 1755 року.

В Україні День студента святкують двічі на рік – 17 листопада та 25 січня. Саме в ці дні свято об'єднує молодь, яка навчається в різних куточках світу.

Татьянин день

Студентські традиції

Тетянин день - свято для студентів, привід не тільки відволіктися від наук, а й можливість залучити хороші оцінки за допомогою спеціальних ритуалів.

Головна студентська традиція - заклик "шари". У ніч на 25 січня студенти на балконі трясуть заліковкою, закликаючи "Шара, прийди!". У відповідь має прозвучати "Вже в дорозі!", але вимовити це повинен не студент. Ритуал допомагає отримати "потрібні" оцінки "на шару". 

Традиції святкового столу

Старовинна традиція на Тетянин день зазивати весну, запрошуючи швидше світило повернутися до людей і прогнати люті водохресні морози.

Є повір'я, що дівчинки, які народилися 25 січня, будуть хорошими господинями.

Цей день за старих часів називався ще "Солнишем". Хліб - символ сонця.

У Тетянин день прийнято пекти короваї. Цим зазвичай займалися старші жінки в сім'ї. Господині діставали коровай з печі, давали хлібу трохи охолонути і ще теплим давали всім членам сім'ї по шматку хліба.

За традицією кожен член сім'ї повинен був з'їсти шматочок від такого короваю, щоб сонце дало йому трохи свого тепла.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк