28.01.2022, 22:45

Під Антарктидою виявили невідоме джерело тепла, яке змінює уявлення про континент

антарктида

Під Східною Антарктидою ховається активне джерело геотермальної енергії, яке сприяє таненню льодовиків.

Згідно з результатами радіолокаційного дослідження льоду товщиною в три кілометри, яке провела міжнародна група вчених, лід Антарктиди "плавиться" знизу, а тала вода стікає в підлідні озера, передає Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Цей процес, ймовірно, триває протягом тисяч або навіть мільйонів років, і згодом він може зробити Антарктиду більш вразливою до наслідків глобального потепління. Разом з тим, природа джерела тепла залишається невизначеною. 

Висувається гіпотеза, що винуватцями танення льодовиків є радіоактивні породи та гарячі джерела з глибин земної кори, але для точного визначення причин цього таємничого явища потрібні додаткові дослідження.

За словами провідного дослідника Британського антарктичного співтовариства Тома Джордана, несподівана знахідка докорінно змінює уявлення про Антарктиду. 

Варто відзначити, що за розрахунками NASA, з 1958 року товщина крижаного покриву Антарктиди зменшилася втричі, а площа багаторічного льоду скоротилася на два мільйони квадратних кілометрів.

Читайте також: 

Білл Гейтс заявив, що в 2022 році стартує проект з "блокування" Сонця

Астрономи засікли рідкісне та недосліджене явище - космічні блискавки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк