04.01.2023, 23:23

Середня температура на Землі у 2023 році підвищиться: експерти назвали причину

Марина Началова | Всі новини автора
Градусник

За прогнозами Метеорологічного бюро Великобританії, наступний рік буде теплішим, ніж 2022, і може стати одним із найспекотніших за всю історію спостережень з того часу, як проводилися регулярні вимірювання глобальної температури.

Про це повідомляє у своєму матеріалі видання ВВС, передає Час Пік.

Прогнози аналітиків вказують на те, що 2023 рік стане десятим роком поспіль, коли глобальна температура буде мінімум на 1 градус вище середньої за минулі роки.

Чому наступний рік буде дуже спекотним?

Це результат закінчення більш холодного періоду, відомого як Ла-Нінья. За даними Метеобюро, через три роки цей природний погодний цикл, ймовірно, зміниться, що призведе до охолодження вод Тихого океану, що, в свою чергу, призведе до зниження глобальної температури. Коли Ла-Нінья закінчиться, води Тихого океану прогріються, і це підвищить температуру в різних частинах земної кулі.

Наукові дані показують, що зміна клімату викликає підвищення глобальної температури. Це також викликано діяльністю людини. Порівняно з доіндустріальним періодом (1750-1990 рр.) глобальні температури підвищилися в середньому на 1,1 °С. На потепління вплинуло те, що люди спалювали велику кількість викопного палива, викидаючи в атмосферу термальні гази.

Прогнозується, що температура у 2023 році буде на 1,08–1,32 °С вище за середній доіндустріальний рівень. Вчені нагадують, що найтеплішим роком на Землі з моменту початку реєстрації в 1850 був 2016, коли метеорологи виявили, що інше погодне явище, відоме як Ель-Ніньо, вплинуло на глобальне підвищення температури.

Голова відділу довгострокового прогнозування Метеорологічного бюро професор Адам Скейф запевняє, що у глобальному масштабі наступний рік не має побити температурні рекорди, встановлені у 2016 році. Ця фаза Ель-Ніньо поки не може викликати потепління на всіх континентах. Однак у деяких районах земної кулі можуть зустрічатися температурні рекорди — експерт Метеобюро вказує, що найшвидше прогрівається Арктика.

2022 року температурні рекорди були зафіксовані локально в різних частинах світу, наприклад, у Великій Британії. Руйнівні пожежі, спричинені спекою, торкнулися більшої частини Європи та Австралії, тоді як Пакистан та Індія боролися з хвилями дуже високих температур, що досягли у травні +51°С.

Читайте також: У США вперше стратили трансгендерну людину

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: