06.01.2023, 12:21

Ніч перед Різдвом: популярні ворожіння, колядки

Віктор Білий | Всі новини автора

У ніч на 7 січня 2023 року в Україні відзначають Різдвяний святвечір - напередодні свята Різдва Христового. Напередодні цього важливого для християн свята наші предки любили гадати.

Вважається, що в цей період відкривається енергетичний портал і можна дізнатися відповіді на багато питань. Також, одна з найяскравіших традицій цього світлого свята – це колядки.

Ворожіння на Різдво

Існує кілька способів зазирнути у майбутнє.

1. Ворожіння на майбутнє з чашками. Для ворожіння знадобиться кілька чашок відповідним числом ворожих. У чашки кладуть кільце, монету, хліб, цукор, цибулю, сіль, одну чашку наливають трохи води. Із заплющеними очима кожен з тих, хто ворожить по черзі, вибирає чашку. Передбачення на майбутнє такі: кільце – до весілля; монета – до багатства; хліб – до статку; цукор - на веселощі; цибуля - до сліз; сіль – на нещастя, а чашка з водою – до життя без особливих змін.

2. Ворожіння на майбутнє зі свічками. Вам знадобиться миска з водою, половинки від шкаралупи волоського горіха, в кількості рівному числу ворожих, і стільки ж невеликих свічок або їх шматочків. Свічки потрібно вставити в шкаралупки, запалити їх і пустити в миску. Дівчині, у якої свічка згорить першою, першою з тих, хто ворожить, вийде заміж. Відповідно, та дівчина, у якої свічка згорить останньою, і заміж вийде останньою. Якщо в когось шкаралупка зі свічкою потонула, то дівчині й зовсім заміжня не бувати.

3. Ворожіння на папері. Візьміть паперовий лист і зім'ятайте його. Покладіть зім'ятий лист на дно перевернутої тарілки або блюдця і підпаліть. Після цього блюдце зі згорілим папером піднесіть до стіни й обережно повертайте блюдце, поки на стіні не позначиться якась тінь, за обрисами якої судять про найближче майбутнє.

4. Ворожіння на воску. Для ворожіння на воску потрібно дві воскові свічки, одну з яких потрібно запалити, а шматочки іншої покласти в ложку і, нагріваючи ложку над свічкою, що горить, розтопити віск. Після цього розплавлений віск швидко виливають у склянку з холодною водою і при світлі свічки по фігурі, що утворилася, судять про майбутнє.

5. Ворожіння ТАК-НІ. Над банкою з якоюсь крупою чи зерном тримають ліву руку долонею вниз. Зосередившись, потрібно поставити питання, що вас цікавить. Після цього візьміть з банки жменю крупи й висипте її на стіл, після чого перерахуйте кількість зерен. Якщо число зерен парне, це означає позитивну відповідь - ТАК, непарне число означає негативну відповідь - НІ.

Різдвяні колядки

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця,

А без меду не така,

Дайте, дядьку, п’ятака.

Відчиняйте скриньку,

Та давайте сливку,

Відчиняйте сундучок,

Та давайте п’ятачок.

***

Коляд, коляд, коляда

У віконце загляда.

У різдвяну світлу нічку

Запали на радість свічку.

Коляду поклич до хати,

Щоб Ісуса привітати.

Люди добрі, колядуйте,

Сина Божого шануйте!

***

Радуйсь, земле, Коляда іде!

Святий вечір, добрий вечір!

Коляда іде, всім дари везе.

Всім дари везе, нам слово каже.

Нам слово каже, що вже світ сяє.

Ми ж тебе, господарю, та й не понижаємо.

А з святими Щедрами та й поздоровляємо!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: