01.02.2023, 11:48

Зелена комета з'явиться на нічному небі вперше з кам'яного віку

Марина Началова | Всі новини автора
Зелена комета

Нещодавно виявлену зелену комету незабаром буде видно з Землі вперше за 50 000 років. Востаннє її було видно на нічному небі ще в кам'яному віці.

Про це повідомляє ]]>CNN ]]>посилаючись на вчених NASA, передає Час Пік.

Виявлена 2 березня 2022 року астрономами за допомогою широкопольної оглядової камери Zwicky Transient Facility в Паломарській обсерваторії в окрузі Сан-Дієго, штат Каліфорнія, комета здійснила найближче наближення до Сонця 12 січня, повідомляє NASA.

Комета, яка називають C/2022 E3 (ZTF), має орбіту навколо Сонця, яка проходить через зовнішні межі Сонячної системи, тому вона пройшла такий довгий шлях — і довгий час — щоб знову наблизитись до Землі, повідомляє The Planetary Society.

Крижаний небесний об'єкт здійснить свій найближчий прохід повз Землю в період з 1 по 2 лютого, приблизно від 26 до 27 мільйонів миль від планети (від 42 до 44 мільйонів кілометрів), повідомляє EarthSky.

Навіть під час свого найближчого наближення комета все одно буде більш ніж в 100 разів перевищувати відстань Місяця від Землі, повідомляє EarthSky.

Коли комета наблизиться до Землі, спостерігачі зможуть помітити її як слабку зелену пляму біля яскравої зорі Polaris, яку також називають Полярною зорею. Комети відображають різні кольори світла завдяки своїм нинішнім положенням на орбіті та хімічним складам.

Ранкове небо, як тільки Місяць з'явиться з півночі для тих, хто знаходиться в Північній півкулі, є оптимальним для огляду комети. Космічний об'єкт буде складніше побачити тим, хто знаходиться в Південній півкулі.

Залежно від її яскравості, C/2022 E3 (ZTF) може бути навіть видно неозброєним оком в темному небі, але бінокль або телескоп полегшать бачення комети.

Комету можна відрізнити від зірок за її пронизливими хвостами пилу і заряджених енергією частинок, а також за світло зеленою кулею, що оточує її.

Куля - це оболонка, яка утворюється навколо комети, коли вона проходить близько до Сонця, змушуючи її лід сублімувати або перетворюватись на газ. Це змушує комету виглядати нечіткою при спостереженні в телескопи.

Пройшовши повз Землю, комета здійснить своє найближче наближення до Марса 10 лютого, повідомляє EarthSky.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк