21.06.2023, 11:42

День літнього сонцестояння: як провести цей день і чого категорично не можна робити

Иллюстративное фото / Открытый источник

Літнє сонцестояння - це найдовший світловий день і найкоротша ніч на рік. 2023 року день літнього сонцестояння припадає на 21 червня.

Традиції пов'язані з літнім сонцестоянням існували ще у наших предків. У цей період варто загадувати бажання та дотримуватися заборон, повідомляє Час Пік.

У народі цей день часто називається найдовшим світловим днем року. Літнє сонцестояння завжди відбувається приблизно в одну й ту ж саму дату, залежно від зсувів календаря (20 або 21 червня).

21 червня о 17:57 (за київським часом) - саме в цей момент центр Сонця проходитиме через північну точку екліптики (точка літнього сонцестояння у Північній півкулі). У Північній півкулі з цієї події починається справжнє астрономічне літо, а у Південній – астрономічна зима.

21 червня 2023 року - день триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч - всього 7 годин 34 хвилин.

День літнього сонцестояння вважався у наших пращурів особливим. Цій даті приписували величезну енергетику та навіть магічну силу. Слов'яни почали святкувати цей день ще з язичницьких часів.

До прийняття християнства наші пращури святкували цього дня слов'янське свято літа – Купалу. Однак після введення григоріанського календаря на території сучасної України він перестав співпадати з найдовшим днем року і став відзначатись як різдво Іоанна Хрестителя – 24 червня за старим стилем та 7 липня – за новим.

Традиції народного свята збереглися донині майже незмінними. На Івана Купала обов'язкові стрибки через багаття, плетіння вінків, ворожіння на кохання, пошук цілющих та містичних рослин, таємничої квітки папороті. Саме так відзначали найкоротшу ніч у році наші предки. Ці традиції можна повторити й 21 червня.

Також у цей період можна загадувати бажання, які обов'язково здійсняться. Це чудовий час почати щось нове у своєму житті, про що ви так довго мріяли.

У цей день слід носити одяг яскравих квітів (помаранчевий, червоний, жовтий). Не варто одягати брудний одяг.

Обов'язково виходьте на прогулянку, викупайтеся у відкритій водоймі. До речі, саме вода мала сакральне значення для наших предків у день літнього сонцестояння у давнину. Вранці дівчатка збирали росу з трави, щоб вмитися нею. Вважалося, що так можна зберегти красу та молодість.

Це день позитивної енергетики, тому кричати та підвищувати голос не варто, не можна сваритися.

У цей день було прийнято відмовлятися від їжі тваринного походження та алкоголю.

А ще в день літнього сонцестояння звертали увагу на природні явища, що вказують на погодні умови у майбутньому.

  • Якщо 21 червня гримить грім – погода зіпсується надовго.
  • Сонце весь день ховається у хмарах – до холодного літа.
  • Велика кількість роси вранці – чекайте на великий врожай.
  • Хмари, дощі та грози – врожай не вдасться.
  • На небі багато зірок 21 червня – восени варто чекати великого врожаю грибів.

Довідка: Екліптика - велике коло небесної сфери, за яким відбувається видимий із Землі річний рух Сонця щодо зірок.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру нового епізоду анімаційного серіалу "Хробаки" під назвою "8 елемент". Серія присвячена великим надіям одного відомого всім царька, яким не судилося збутися.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: