19.01.2024, 23:19

Вченим вдалося зробити найдеталізованішу фотографію чорної діри

Марина Гончар | Всі новини автора
чд

Через п’ять років після публікації першого в історії зображення чорної діри, міжнародна мережа радіотелескопів випустила більш детальний знімок M87 (прим. ред. - чорної діри в центрі галактики M87). Новий знімок не тільки дає можливість побачити це важковловиме явище, а й свідчить про те, що найпотужніші наземні та космічні обсерваторії розвиваються з неймовірною швидкістю.

Команда астрономів “Event Horizon Telescope” випустила оновлену версію культового знімка чорної діри M87* 2019 року, на якому зображено “вогненний бублик” в усій його сяйливій пишноті, передає Час Пік.

Перше зображення M87 астрономи EHT опублікували 2019 року, проте всі необхідні дані, що лягли в його основу, було отримано ще у квітні 2017 року. На той момент мережа телескопів EHT складалася з восьми майданчиків по всьому світу. Використовуючи атомний годинник для синхронізації телескопів кожної станції з точністю до часток міліметра, ці станції витратили чотири дні на збір 5 петабайтів даних про чорну діру M87.

Саме ці дані та були оброблені в композитний набір зображень, опублікований у квітні 2019 року. До цього астрономи "бачили" чорні діри тільки побічно через периферійні дані, тож навіть відносно розмите зображення "вогняного бублика" викликало фурор у науковій спільноті та серед широкої публіки.

Однак уже через рік після спостережень 2017 року, EHT знову розпочав спостереження за M87. Цього разу до складу мережі увійшов радіотелескоп Гренландії – 12-метрова антена, що працює на авіабазі Туле. У четвер у блозі під заголовком "M87 рік потому" колаборація EHT опублікувала оновлений знімок найвпізнаванішої чорної діри у світі.

На новому композитному зображенні чорна діра постає в усій своїй звичній сяючій пишноті, проте цього разу ми можемо розгледіти кілька додаткових деталей. 

Читайте також: Не лікують, а калічать? 5 популярних ліків з аптеки, які можуть зробити тільки гірше

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк